Izbor CMS-a: Joomla vs WordPress vs sopstveni sistem za uređivanje stranica

Author Igor Jovanovski    Category Kameleon Lab novosti, Projekti     Tags , , ,

U poslednje vreme imao sam puno zahteva klijenata za izradu nekog CMS-a koji će moći da pokreće njihov sajt. Sa klijentske strane potrebe su se svodile da mogu da s’ vremena na vreme promene podatke na svojoj web prezentaciji ili eventualno da dodaju neku vest. Poučen iskustvom od klijenta tražim da mi opiše kakav sajt želi i da mi da minimum pet linkova sajtova koji mu se svidjaju i da obavezno popuni upitnik koji dajem nakon postizanja načelnog dogovora za izradu sajta. Do sada se nisam sretao sa jako komplikovanim zahtevima. Uglavnom su se svodili na ažuriranje vesti, dodavanje statičkih strana (stranice koje imaju samo tekst i sliku ili eventualno nešto drugo od multimedijalnih sadržaja), ankete i adresara.

Manje više sve ove stvari se mogu uraditi u svim sistemima za upravljanje sadržajem (CMS-ovima) i svi sistemi imaju svoje prednosti i mane. Analizom Joomla CMS-a, WordPress-a i Vito CMSa pokušaću da bar malo otklonim nedoumicu koji sistem treba koristiti, ali sve je opet na ličnom iskustvu.

Joomla CMS

Joomla CMS je sistem koji se konstantno razvija, ima veliku zajednicu iza sebe i konstantno izlaze nove verzije koje sprečavaju hakerske napade. Ovaj sistem je namenjen za pokretanje sajtova portalskog tipa.

Prednosti Joomle su:

 • Velika zajednica koja stoji iza ovog projekta,
 • Redovan update,
 • Lakoća instaliranja,
 • Veliki broj gotovih dodataka i tema,
 • Nije potrebno znanje HTML-a ili PHP-a i MySQL-a.

Nedostaci Joomle su:

 • Potreba za redovnim update-om,
 • Ranjivost sajta usled neredovnog održavanja,
 • Komplikovanost pisanja koda i update-a,
 • Sporo učitavanje sajta ukoliko se instalira mnogo modula.

Moje mišljenje je da je Joomla dobar sistem ali samo za projekte koje radite sami ili zajedno sa nekim, eventualno za klijete sa kojima ste uz održavanje sajta dogovorili i neki vid održvanja sajta. Ukoliko radite Joomla CMS za klijete moja preporuka vam je da ga upoznate malo sa svim dobrim i lošim stvarima i naravno dogovorite održavanje tj update Joomle čim izađe sledeća verzija. Iz ličnog iskustva znam da je to jako teško jer klijenti misle da ti u stvari želiš da im prodaš maglu jer oni ne vide taj update jer se osvežava sam sistem, a nije kozmetičke prirode. Nekad klijenti idu dotle da vi postajete njihov rob, jer misle da je update ustvari vaš problem jer ste im dali loš sistem kada je potrebno da se stalno održava.

Veliki problem, koji domaći “Web developeri” koji prave sajtove za 100 eura ne shvataju, je što su samo dodaci koji se nalaze na Joomlinom sajtu provereni. Mnogi “programeri” koriste dodatke koje su skinuli preko torrenta, wareza, krekovane kako bi se uklonila licenca ili potpis autora skripte, a ne razmišljaju o tome da li je možda u taj kod ubačen virus ili skripta koja radi neke stvari zbog kojih kasnije možete da zažalite.

Takođe, potrebno je “krpiti” i Joomla dodatke kao i samu Joomlu. Hakerski napadi se mogu izvršavati preko Joomle ili preko dodataka koje ste instalirali na sajt. Zbog svih ovih ili sličnih problema izbegavam da radim sajtove koje pokreće Joomla CMS.

WordPress

WordPress kao i Joomla CMS se konstatno razvija i ima takođe veliku zajednicu koja stoji iza njega. Ovaj sistem je namenjen prevashodno za pokretanje blogova – online dnevnika, ali dobrim izborom teme i dodataka mogu se napraviti i ozbiljniji sajtovi.

Prednosti WordPress-a su:

 • Velika zajednica koja stoji iza ovog projekta,
 • Redovan update,
 • Lakoća instaliranja i update-a,
 • Veliki broj gotovih dodataka i tema,
 • Nije potrebno znanje HTML-a ili PHP-a i MySQL-a.

Nedostaci WordPress-a su:

 • Kod nije pisan za velike sajtove,
 • Nekompatibilnost nekih verzija dodataka sa nekim verzijama WordPress-a.

Možda ima i drugih prednosti ili nedostataka ovog sistema, ali velika većina se može složiti da je WordPress blog platforma i da se modifikacijama može napraviti manji sajt, ali i da ovaj CMS nije pogodan sa veće sajtove portalskog tipa.

Sopstveno rešenje za upravljanje sadržajem – Vito CMS

Mnogo puta sam bio osporavan kada sam govorio da meni najviše odgovara sistem koji sam razvijam. Da li možda zato što ga poznajem u “dušu” i što znam gde trebam nešto da promenim ukoliko klijent ima specifične zahteve.

Sistem koji koristimo u Kameleon Lab poznatiji kao Vito CMS razvio je Boris Momčilović za jedan zajednički projekat za koji u to vreme (2007. godina) nije postojalo dovoljno dobro i adekvatno rešenje. Taj projekat je imao dosta svojih specifičnih zahteva koje ni sad ne znam kako bih uradio u Joomli ili Drupalu. WordPress u ovom slučaju ne dolazi u obzir. Drugi kriterijum zašto smo odabrali da razvijamo potpuno novi sistem je bezbednost samog sajta. Znali smo da kada se mi povučemo sa tog projekta nove nade neće moći da se snađu i da održavaju taj sistem onako kako bi trebalo ukoliko bi koristili neko gotovo rešenje. Takođe da smo koristili neko open source rešenje toliko bismo morali da ga prepravljamo, da bi svaki redovan update tog sistema postao noćna mora jer bi svaki put morali da menjamo stvari koje smo izmenili pri pokretanju tog portala. Jedna od tih stvari je bila da sajt mora imati ćiriličnu i latiničnu verziju, a da se podaci u bazu ne unose na dva pisma.

Kasnije sam taj CMS dodatno razvio, napravio nove module koji se mogu uključivati i isključivati u zavisnosti od zahteva klijenata i napravio sistem koji može da radi na više jezika.

Za Vito CMS će neki reći da izgleda siromašno, jednostavno, jeftino, ali nama nije bio cilj da razvijemo sistem koji će biti “fansy” već jednostavan sistem koji će svaki korisnik, pa čak neko ko se slabo snalazi na računarima da može da se snađe. Sledeći update našeg CMS-a će biti vezan za slike kako bismo klijentima olakšali da ne moraju da cropuju slike u nekom programu za obradu fotografija već da mogu da slike smanjuju i seckaju direktno u web editoru.

Zaključak

Zaključak je nemoguće izvesti. Svako radi onako kako je navikao. Neko će raditi sa open source rešenjima, neko koristiti svoja rešenja. Sopstvena rešenja daju veću slobodu u kreiranju templejta – dizajna same strane, ali iskusni programeri mogu pretumbati templejt da se ne prepozna da je u pitanju neki open source sistem. Vreme izrade templejta za neki svoj CMS je otprilike isto kao i ozbiljnije menjanje teme za Joomlu ili WordPress.

Šta vi mislite? Koji sistem vi koristite za izradu sajtova?

15 Comments to “Izbor CMS-a: Joomla vs WordPress vs sopstveni sistem za uređivanje stranica”

 • Goran 23. decembra 2010. u 18:08

  Fin članak, al' ne bih se složio sa par stvari, to je da su dodaci sa Joomla.org provereni. Nije to baš tako, ima dosta šupljina i exploita.

  U prilog tome info (zadnji put kad sam proveravao, pre 2 meseca npr) : za Joomlu je postojalo preko 900 poznatih SQL injection ranjivosti, baš u dodacima, što će reći da je i najpopularnija 🙂

  Za WordPress je postojalo npr 20, a za Drupal 8 🙂

  Btw, smatram da je WP od verzije 3+ dobar za portal sajtove. Dobar, ne odličan.

  Imate negde Download Vito CMS-a, da probamo? 😛

  • igorinjo 23. decembra 2010. u 18:21

   Jos gore je sto ni dodaci na joomla.org nisu provereni pre nego sto su objavljeni. Jos jedan argument vise da joomlu ne koristim. Poslednju joomlu koju sam digao je bilo pre godinu ipo dana, a drugarima sam pomagao oko nekih sitnica u templejtu u prethodnih par meseci.

   O drupalu nisam pisao jer nisam imao prilike da ga koristim. Neki ga hvale, drugi kude, ali malo poznanika ga koristi tako da nisam imao adekvatan feedback.

   WordPress je dobar, cesto ga koristim ali uglavnom samo za blogove ili mini sajtove.

   Planirao sam da napravim demo sajt gde ce korisnici moci da testiraju Vito CMS. Nadam se da cu to pustiti kada prodje guzva i novogodisnji praznici, pa cu podeliti sa vama.

 • eboye 23. decembra 2010. u 18:39

  Kao što reče Goran, ne bih se baš složio sa svim. Joomla je NEKAD bila dobra, ali je update toliko usporio da sada izlazi na svakih nekoliko meseci, dok kod WPa update dolazi na skoro mesec dana. Skoro da mi ni jedan sajt nije prošao bez hack-a koji sam radio u Joomla-i, a redovno sam radio vrlo komplikovan update koji Joomla ima. Kažem vrlo komplikovan, jer nije dovoljno kliknuti na dugme update, već je potrebno ručno proveravati svaku komponentu, modul, plugin za novu verziju s vremena na vreme, i potom je update-ovati. Kako je Goran rekao, Joomla dodaci nisu baš pouzdani i da bi se prilagodio njihov izgled postojeće sajtu, potrebno je dosta muke i koda. Kao i primer da Joomla i njeni dodaci imaju dosta rada sa tabelama, koje su odavno prevaziđene i prave ogromne probleme u kastomizaciji sajta.

  A Vito nikad nisam probao pa nemogu da sudim. Ako imaš link probao bih ga.

  Moj izbor je definitivno WP. Od kako sam prebacio sajtove iz Joomla-e u WP, mnoge stvari su postale mnogo lakše. Ne govorim o malim sajtovima, već o sajtovima sa dosta informacija, plugin-ova i solidnom posetom (500+)

 • goldie 23. decembra 2010. u 18:47

  Ok je clanak ali i ja mogu da kazem da se sa nekim stvarima iz teksta slazem a sa nekim ne.
  Iz mog iskustva, Kremasica.com je bila na Joomli vise od 2 godine a sada je na WordPress-u. Kada sam pravila sajt Joomla je bila savrsena za takav sajt ali u poslednjih godinu dana Joomla ne radi redovan update, malo su stali sa razvojem i nisu je optimizovali kako treba, samim tim sajt je bio izuzetno tezak i nezgodan za odrzavanje a i ranjiv.

  Za razliku od Joomle, WordPress je poslednjih godinu dana toliko napredovao da je postao jednako dobar za portale. Mnogo je lakse odrzavati WP nego Joomlu. WP se brze ucitava i sada mi je baza 6 puta manja nego na Joomli. Za WordPress je jednostavnije isprogramirati custom plugin za specijalne potrebe nego to isto uraditi za Joomlu. Update WP-a je 10 puta laksi nego update Joomle i njenih komponenti.

  Joomla-ine komponente bilo krekovane ili ne su bile jako neoptimozovane i nesigurne, cast izuzecima. Ja se nadam da ce se Joomla trgnuti i vratiti neki kvalitet koji je nekada imala a sada izgubila.
  I na drugim sajtovima na kojima sam radila sam se uverila u iste ove probleme.

  A Vito CMS ne znam kakav je. 🙂 Naravno da podrzavam razvoj bilo kod novog sistema, sto da ne. Eto Joomla je nekad bila dobra pa su se kockice okrenule i zbog svoje popularnosti sada propada. Pa ko zna koji CMS ce biti dobar za par godina.

 • igorinjo 24. decembra 2010. u 00:44

  Znao sam da ce misljenja biti podeljena, oni koji su se osetili prozvanim su mi se javili na chatu i pitali sto sam ih napljuvao, ali moja namera nije bila da hejtujem po drugima vec da ukazem na nedostatke.

  Vito CMS sam malo izreklamirao u ovom postu, ali on nije komercijalan i nikad nece biti kao sto nikad nece biti ni open source resenje. Kao sto rekoh, napravicu neki demo tog sistema kada budem imao vise slobodnog vremena.

  Mozda se Joomla bude vratila na staze stare slave verzijom 1.6 ali o tome cemo tek da vidimo i da pricamo.

 • Valo Kin 24. decembra 2010. u 01:49

  Citam sve ove komentare pa bih izneo svoje misljenje.
  I jedno i drugo i trece je dobro resenje za onog koji zna sa jednim od cmsova kako da radi.
  Muka me je naterala pre par godina da se bavim webom pa sam bio u situaciji da proucavam gotove CMS-ove. Meni kao tadasnjem laiku je najvise odgovarala Joomla, jer za ostale CMSove mi je bilo potrebno osnovno znanje kodiranja, a davala mi je dovoljno slobode u resavanju odredjenih zahteva i prilagodjavanju strukture sajtova.
  Mislim da mnogi imaju famu od joomle zato sto u osnovi za webprogramera izgleda dosta komplikovano a vecina njih nece da je prouci (tj da se posveti malo vrmena kapiranju strukture templatea, komponenti, modula…). U osnovi kada se shvati logika ona je vrlo jednostavna.
  Za pocetnike je odlicna a moze da posluzi uspesno i profesionalcima. Sto se tice sigurnosti svakako za joomlu svako ko je PROgramer moze napravi svoje komponente, module i pluginove da programira i da mu ona bude sasvim bezbedna kao i za svaki svoj CMS, uz redovan update core verzije(postoji komponenta za JEDAN KLIK update). Ali se slazem da joj je mana sto se to ne odnosi i na dodatke.
  Naravno Joomla ima jos mnogo nedostataka bar dok jos bude aktuelna verzija 1.5.x, koji se mogu prebroditi dodatnim naporima. Ja jedva cekam da se zavrsi testiranje verzije 1.6 gde ce se mnogi nedostavi ispraviti i srediti tako da ce to biti jos jedan korak napred. http://www.joomla.org/announcements/release-news/
  Vito jos nisam probao da konfigurisem i da radim sa njim iako sam na kratko imao priliku da ga vidim. Verujem da je za ono za sta je namenjen odlican i da moze da u nekim stvarima da parira i ovim globalnim CMS-ovima na lokalnom trzistu.

 • Miloš 24. decembra 2010. u 12:17

  Moja omiljena tema na internetu 🙂

  WordPress je "mala blog platforma" samo u očima onih koji se nisu upuštali u jače WP projekte. Od WordPressa se može itekako napraviti dobar veći portal, učestvovao sam u kreiranju njih nekoliko.

  WP je jako moćan, samo je potrebno zasući rukave.

  Što se tiče nepoklapanja pluginova i verzija WP-a, za sada sam imao problema samo u 5% projekata, ali su i ti problemi mogli da se reše.

  Joomla je odlična za one koji žele da sami petljaju puno toga na sajtu. Inače, što se tiče nove Joomle 1.6, čim je toliko dugo spremaju verovatno je mnogo moćna (cinizam)

 • igorinjo 24. decembra 2010. u 12:23

  @Milos, upustio sam se i ja da pravim portal sa WPom i mogu reci da u tom slucaju WP guta resurse, dosta je usporio. Stavio sam slider, 10ak dodataka i na kraju sam imao problem sa ucitavanjem (out of memory) pa sam ugasio galeriju i anketu 😉

 • Goran 24. decembra 2010. u 13:05

  Koristio si lošu galeriju 😛 I loš slider 🙂 A i hosting provajder ti je dao malo memorije, dakle loš 🙂 A i mogao si sam da podigneš memory_limit 🙂

  Totalno not WP-fault 🙂

 • Veljko 24. decembra 2010. u 13:33

  Nije loša tema, mada realno o ovome se može dugo rasrpravljati pošto neki brane Joomlu, neki WP. Koliko vidim ovde većina glasa za WP, a i ja sam u toj grupi.

  Goran je u pravu sa ovim podacima o ranjivosti, sedeo sam pored njega kad je gledao to. 🙂

  Kao i svi ovde ja sam takođe radio u Joomli, ali sam ubrzo prešao na WP kada je on još bio u ranijim verzijama i više mi se svideo, a i korisnici širom sveta koji dobiju sajt urađen u njemu izgleda da vole to kako je jednostavno da promene nešto u sadržaju. Ipak je klijent na prvom mestu.

  Ne bih se složio da WP nije za velike sajtove. Pogledaj Mashable, a on nije jedini primer, ima ih još…

  Što se tiče memory limita, mislim da je dovoljno bilo da povećaš u wp-config-u. 🙂

 • VBK 27. decembra 2010. u 01:13

  Zao mi je kad vidim da se tolika prednost daje Joomli, a zanemaruje sistem kao sto je Drupal. Ok, popularnost i sve, ali iskreno, nikad mi nije legla Joomla. Sve projekte do sad sam radio sa Drupalom i jos uvek se nije desilo da negde zariba.

  Moj topli savet je da obratite paznju na Drupal 7, izlazi final 5.januara, a trenutno je RC3 koji je prakticno ta verzija.

 • Шоне 3. januara 2011. u 14:19

  Као што рекоше Милош и Горан, или си користио лоше додатке за WP, или је проблем до php подешавања сервера, што на дељеним хостинзима уме да буде чест случај.

  Имам сајтове и на WP и на Joomla, али постепено све са Joomle пребацујем на WP. Гласам за WP – све је једноставно, читљиво, разумљиво, а као што рече Милош – није баш само за блогове – може послужити и за озбиљније ствари…

  Што се тиче алата за кроповање слика – предлажем ти да пробаш http://kroppr.rborn.info/

 • Borislav 24. marta 2011. u 09:37

  Trebao si napisati : " Izbor CMS-a je kao odlazak kod zubara ! " uvek nekome ne ogdovara , pozdrav

 • senjka 24. aprila 2011. u 00:07

  Stvar je prosta. Ko je tanak sa znanjem i nece da se muci onda moze da radi neke sitne sajtove sa max par hiljada poseta u wordpresu, ali ako vam treba pravi sajt onda wordpres ne sme ni da vam padne napamet.
  Zakljucak je znaci ako nemate dovoljno znanja ili ako vam treba neki lagani sajtic onda wordpres. Ako ste profi i treba vam ozbiljan sajt onda Joomla.
  Sto se tice ranjivosti nikako se ne bih slozio da je joomla ranjiva. Mislim mnogo vise napada ima na joomlu ali to je zato sto se joomla mnogo vise koristi. Slicna fora kao kod operativnih sistema. Niko ne pise viruse za linux ili za lindows kad ga mnogo malo ljudi koristi. Posto 95% sveta koristi windows onda je normalno da svi prave viruse za isti. Tako je i sa joomlom. Ja posedujem licni sajt u joomli koji trpi bas mnogo napada svakodnevno, zato sto je SRPSKI, ali bas Srpski i nikada dosad nije pao, tako da je joomla vrlo vrlo sigurna, ali naravno kao sto se desava, ljudi postave sajt i onda ga drze tako po godinu ili duze bez ikakvod update i bez backup-a i onda kad se nsto desi, onda ne valja joomla. Ponavljam jos jedanput, joomla nije za pocetnike i za ljude bez ikakvog html, php znanja.

  pozz

 • Bratislav Grbic 16. septembra 2017. u 08:45

  Stvar je ličnog preferencijala šta koristiti. Neko više voli Joomlu, a neko WordPress.
  Međutim, Joomla sve više gubi korak za WordPressom, koji je danas najpopularniji CMS.
  Ovaj članak je dobar, mada ne pokriva u detaljima pitanja bezbednosti ovih CMS-ova.
  Moje je mišljenje da je WordPress mnogo bezbednija platforma.
  Razvojem wep aplikacija se bavim od 2001. godine. Prvo sam radio Joomlu, a danas isključivo WordPress.
  Stoga bih želeo da podelim sa vama dva članka koja sam napisao o ovim CMSovima na temu bezbednosti.
  Prvi se tiče Joomle: http://mindstorming.ws/joomla-bezbednost-u-30-kor
  Tu možete pronaći sve procedure o tome kako da zaštitite Joomlu u 30 koraka. Ovaj tutorial i dalje je aktuelan, a pokriva sve verzije Joomle od 1.5 do danas.
  I drugi članak koji pokriva zaštitu WordPress sajtova: http://mindstorming.ws/zastita-wordpress-sajta/
  Potrudio sam se da pokrijem sve ono o čemu treba razmišljati kada su u pitanju bezbednosne procedure kod WordPressa.

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari