Kako napraviti Facebook Landing page

Author Igor Jovanovski    Category Projekti     Tags , ,

Updade: 18.03.2011. – Nakon što je Facebook izbacio FMBL strane i dozvolio da se prave stranice putem iFrame-a, napravljeno je kratko upustvo “Kako napraviti Facebook Landing page sa iFrame-om“.

Pre dva dana sam otvorio Fan stranu blog-a na na Facebook-u, za šta su me neki drugari zezali i pitali da li je Fun ili Fan, ali poenta svega toga je bila da napravim tutorijal kako napraviti posebnu stranicu u okviru Facebook-a.

Svedoci smo u poslednje vreme da se svetski trendovi sele i u Srbiju. Sve više domaćih kompanija obraćaju pažnju na Internet i oglašavanje na njemu. Razlog je veoma jednostavan, reklama na Internetu je jeftinija od reklamiranja u klasičnim medijima. Ako dobar marketar napravi strategiju pozicioniranja brenda na Internetu kako treba, kampanja će biti uspešna i ROI će biti na zavidnom nivou.

Facebook je u Srbiji jako popularan. Svedoci smo da sve više ljudi iz naše okoline ima nalog na toj svetskoj društvenoj mreži. Jednostavno niste “in” ukoliko nemate svoj Facebook. Kompanije su to prepoznale i trude se da dobro targetiraju svoju reklamu prema potencijalnim konzumentima njihovog prozivoda, pa samim tim kreiraju grupe, fan strane itd. Ide se dotle da kompanije čak za svaki svoj proizvod kreiraju posebnu fan stranicu.

Facebook je dopustio da se unutar fan strane kreira posebna stranica koju kompanije ili pojedinci mogu koristiti za promociju sebe ili svojih proizvoda.

Kao dobar primer domaćih kompanija koje su to odradile na jedinstven način su Frikom i Štark. Naravno ima i drugih i ne bih želeo da se neko nađe uvređen što ih nisam pomenuo.

Kreiranje posebne stranice unutar fan strane na Facebooku je veoma jednostavno i radi se u pet koraka.

1. korak: Dodavanje Static FBML App

Aplikacija koja vam je potrebna za kreiranje posebne stranice naziva se “Static FBML”. Ukoliko ste ulogovani na Facebook, možete je dodati na vašu fan stranu. Ta stranica je ustvari mesto gde možete da dodate sadržaj koji želite, slike tekst i sve što možete da smislite u HTML-u.

2. korak: Podešavanje Tab-a na fan stranici

Kada ste dodali Static FBML app, kliknite na “Edit Page” ispod slike na vašoj stranici. Otvoriće vam se podešavanja stranice. Potražite FBML app i kliknite na “Application settings”.

Aplikacija može da radi na 2 načina: Kao box ili kao tab, mi ćemo u ovom primeru koristiti samo funkciju Tab.

3. korak: Dodavanje sadržaja

Da biste dodali sadržaj na novokreiranu stranu, vratite se nazad na vaša podešavanja stranice (settings) i kliknite na link “Edit” unutar Static FBML app. Otvoriće vam se tekstualno polje gde možete dodati vaš sadržaj.

“Box Title” će biti naslov vaše nove stranice na fan stranici, tako da ga nazovite nekim odgovarajućim imenom.

Kod može da vam izgleda kao i na ovoj slici.

U polju u kome je predviđen sadržaj možete dodati HTML stranicu uključujući slike tekstove i sve to možete da formatirate u skladu sa vašim brendom. Takođe nisu vam potrebni HTML, BODY i HEAD tagovi. Slike i bilo koji drugi sadržaj se mora nalaziti na nekom od servera (najbolje je držati ih na kompanijskom sajtu).

4. korak: Napravite da vam ta stranica bude “Landing page”

Ako želite da vam novi tab bude prikazan kao “Landing page” svim novim posetiocima vaše fan strane potrebno je da na zidu promenite Wall Settings. Postoji opicja “Default Landing Tab for Everyone Else”. Iz menija izaberite vaš novi tab.

Nakon što sam  primenio sve ove stvari moj Landing page na fan strani izgleda

5. korak: Naprednije funkcije sa FBML

Šta je ustvari FBML? FBML je Facebook Markup Language koji se koristi u Facebook aplikacijama. Može se koristiti u aplikacijama koje se nalaze u profilima, grupama itd. Ako želite da popravite interakciju sa vašim posetiocima, probajte da napravite zanimljivu Landing stranicu. Više o kreiranju Facebook fan stranice možete pročitati na Techipedia.com.

9 Comments to “Kako napraviti Facebook Landing page”

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari