Kako odabrati Facebook Community menadžera

Author Igor Jovanovski    Category Projekti     Tags , ,

Možda naslov nije u dugu srpskog jezika ali malo bi čudno ispalo da sam napisao “Kako odabrati Fejsbuk socijalnog menadžera” jer bi vas asociralo na nešto drugo.

Početkom nedelje pričao sam sa drugom koji radi u jednoj domaćoj firmi za izradu sajtova i pomenuo mi je kako je njegova firma potpisala ugovor sa jednom agencijom da promoviše jedan od njihovih projekata na Fejsbuku i začudilo ga je kako je agencija za kratko vreme (par dana) na fan stranicu dovela par hiljada ljudi. Pitao sam ga da li postoji interakcija tih “lajkera” sa Community menadžerom i rekao mi je da nema nikakve komunikacije ali da se iz dana u dan broj “lajkera” uvećava velikom brzinom. Tada sam mu rekao da pogleda kako se prave viralne facebook stranice – tekst koji je napisao Igor Manjenčić, nakon čega mu je sve bilo jasnije.

Za uspeh jedne Fejsbuk fan strane je potrebno da imate plan. Konkretno, bitno je da imate strategiju kako da napravite bazu pravih “lajkera”. Fejsbuk dozvoljava mnogo načina za promovisanje vaše stranice (uklučujući i Facebook reklamiranje) kao i izradu dolazeće stranice (Landing Page). Naravno nije samo ovo potrebno da biste imali dobru Fejsbuk stranicu, već je potrebno i puno truda i znoja kako bi se napravila stranica sa odanim fanovima koja će za cilj imati da vrati uloženi novac kroz prodaju vaših proizvoda i usluga ili kroz prepoznavanje brenda (ne zaboravite da i svaki brend ima svoju cenu).

Jedan od načina kako možete da uštedite vreme i novac je da izradu i održavanje Fejsbuk stranice prepustite stručnjacima iz te oblasti – Community menadžerima (menadžer socijalnih mreža). Neki od mojih klijenata se ljute kad im predlozim da angažuju nekog za tu vrstu posla jer ih na taj način vređam zato što oni znaju šta je Fejsbuk i provode puno vremena na njemu pa nije problem da oni spamuju ljude da lajkuju njihove statuse, share-ove itd.

Većina kompanija u svetu ima Fejsbuk fan stranice, a taj trend se polako prenosi i kod nas pa bi i domaći direktori/preduzetnici trebalo da razmisle da angažuju stučnjake. Community menadžer treba da bude odgovoran i za reklamiranje na Fejsbuku i to mora raditi svakodnevno a nikako periodično.

“Dobar Community menadžer je ključ stvaranja jake zajednice”

Kako izabrati dobrog Community menadžera

Savet br. 1: Osobine ličnosti

Kada tražite Community menadžera za vašu fan stranicu potrebno je da ta osoba razume vašu ciljnu grupu i da identifikuje njihova interesovanja za vaš proizvod/uslugu. Dobri Community menadžeri trebaju da imaju sledećih 6 osobina:

 • Komunikativnost
 • Da rešava probleme
 • Da voli da radi sa ljudima
 • Da zna da sluša (fanove)
 • Stručnost
 • Da ima pozitivan stav i da je entuzijasta

Savet br. 2: Poznavanje vaše ciljne grupe

Takođe treba uzeti u obzir vašu ciljnu grupu.  Potrebno je da se uverite da vaš Community menažer poseduje dovoljno znanja da se poveže sa vašom ciljnom grupom. Ako se npr. bavite proizvodnjom Ništa, potrebno je da vaš Community menadžer bude upoznat sa vašim tržištem i konzumentima Ništa. (pogledati video klip).

Savet br 3: Veština i znanje

Pored osobina ličnosti, poreban vam je Community menadžer koji poseduje određene veštine i znanja kao što su:

 • Dobro razumevanje društvenih mreža,
 • Da tačno odgovori fanovima na pitanja i pruži svaki vid pomoći,
 • Sposobnost da radi više poslova (multi-task) i da brzo misli,
 • Poznaje internet (online) marketinga,
 • Sposobnost usaglašavanja aktivnosti na društvenim medijima sa poslovnim ciljevima.

Pitanja na koja treba odgovoriti pre angažovanja Community menadžera

Da bih vam pomogao da donesete pravu odluku, pokušajte da odgovorite na nekoliko bitnih pitanja pre nego što donesete konačnu odluku za zapošljavanje Community menadžera:

 • Da li ta osoba pokazuje da može da se druži preko Interneta?
 • Da li ta osoba pokazuje interesovanje za povezivanje sa vašim klijentima/kupcima?
 • Da li možete verovati toj osobi da će svoj posao obavljati profesionalno i dostojanstveno u svakom trenutku?
 • Da li ljudi prirodno gravitiraju prema toj osobi?
 • Da li će ta osoba aktivno učestvovati u novim idejama online promocija i raditi na unapređivanju stranice svakodnevno?

Pažljivo odgovorite na ova pitanja jer će Community menadžer  komunicirati sa vašim fanovima svakodnevo. Prevashodno pogledajte da li imate neku osobu u vašem marketing timu koja bi mogla da se bavi ovim poslom. To kažem zato što vaši zaposleni mnogo bolje znaju vaše poslovanje i čime se bavite, vaše prednosti i mane, navike klijenata nego neko sa strane. Naravno, nije uvek moguće naći takvu osobu u vašem timu pa je potrebno da angažujete nekog sa strane. U tom slučaju je potrebno da ga upoznate sa onim čime se bavite i da dobro pazite šta ta osoba radi, pogotovu u prvih par meseci. Takođe, bitno je i da razradite sistem komunikacije između vas ili osobe koju vi zadužite i Community menadžera kako bi Community menadžer pravovremeno informisao vaše fanove o novostima u firmi.

Voleo bih da u komentarima podelite vaša zapažanja vezana za tekst ili neka iskustva u vođenju Fesjbuk stranica.

2 Comments to “Kako odabrati Facebook Community menadžera”

 • iva 25. decembra 2010. u 10:43

  "Možda naslov nije u dugu srpskog jezika ali malo bi čudno ispalo da sam napisao “Kako odabrati Fejsbuk socijalnog menadžera” jer bi vas asociralo na nešto drugo."
  hahahahahahahahahahhahahahaha :PpPppPpPpPpPppPpp kako je lepo sto obracas paznju na moje komentare :PPPP

 • Marketing na društvenim mrežama | ADSTEAM 2. maja 2013. u 17:26

  […] Marketing društvenih mreža treba da rade obučene osobe, Social Media Marketing menadžeri. Od Social Media Marketing menadžera se očekuje da bude marketing stručnjak, da poseduje analitičke sposobnosti, da se snalazi dobro kao PR, da poznaje trenutna pravila igre, da je tehnički obučeno lice, da u dovoljnoj meri poznaje IT tematiku, da koristi sve neophodne servise i resurse, da je inovativan i da sme da preuzima rizik koji nosi originalnost i inventivnost. […]

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari