Kako otvoriti firmu (doo) u 10 koraka

Author Igor Jovanovski    Category Lično     Tags , , ,

Usled nekih nepredviđenih okolnosti, bio sam prinuđen da otvorim firmu. Sam proces nije toliko komplikovan, koliko je mukotrpan (trčkaranje od šaltera do šaltera).

Ovo upustvo koje sam napisao ima za cilj da vas uskrati muka, lutanja i vremena ili novca ako angažujete advokata da u vaše ime otvori firmu.

Nadam se da će vam ovo upustvo biti od koristi, a ukoliko se nešto izmenilo u međuvremenu, slobodno napišite u komentarima kako bih mogao da editujem tekst i da upustvo bude ažurno.

KORAK 1 – Iz fotelje

Prvo što treba da uradite jeste da posetite sajt Agencije za privredne registre i da preuzmete Ugovor o osnivanju doo – jednodomni sistem upravljanja. Ugovor treba uredno popuniti u četiri primerka. Nakon toga treba popuniti i OP obrazac (Overeni potpisi lica ovlašćenih za potpisivanje). OP obrazac takođe popunite u četiri primerka (jedan za Sud, jedan za APR, jedan za Poresku upravu i jedan da imate za vas).

Poslednje što treba da uradite pre no što napustite kuću ili kancelariju jeste da popunite Registracionu prijavu. Prijava se menja s’ vremena na vreme i najbolje je da je preuzmete direktno sa sajta Agencije za privredne registre.

Napomena: Prilikom odabira imena firme obavezno pogledajte da li je to ime rezervisano, tačnije da li firma sa istim imenom postoji. Ukoliko postoji, Vaš naziv se mora razlikovati u minimum 3 slova.

SAVET: Prilikom popunjavanja Registracione prijave, čekirajte opciju da ćete biti direktor u radnom odnosu, jer ćete jedino na taj način moći da pravdate troškove dok ne zaposlite prvog radnika.

KORAK 1.2 – APR prvi put

Ovaj korak nije obavezan ali je ipak dobro da pre odlaska u Sud, svratite do APR-a da Vam stručna lica pogledaju Ugovor o osnivanju i Registracionu prijavu. Ukoliko primete neku nepravilnost rećiće Vam šta da ispravite kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima prilikom naknadnih zahteva.

KORAK 2 – Sud

Sledeći korak je odlazak u Sud i overavanje Ugovora o osnivanju DOO i OP obrasca. U svakom Sudu usko grlo nije na overi potpisa već u Pošti prilikom uplate naknada za overu. Najbolje bi bilo da svratite do neke banke ili pošte i uplatite naknade za overu. Svaki Sud na svom sajtu ima podatke, a ukoliko overavate u Prvom osnovnom Sudu u Beogradu sudske takse su sledeće:

Prvi osnovi Sud u Beogradu
ulica Ustanička 14, Beograd
Broj računa: 840-29644845-43

 • Iznos za overu Osnivačkog akta na 100 dinara:  1150 dinara
 • Iznos za overu OP obrasca: 550 dinara

* Obavezno popuniti na 2 priznanice

KORAK 3 – Banka prvi put

Nakon što ste završili overu u Sudu, potrebno je da uplatite osnivački kapital u banci kod koje želite da imate račun. Moja topla preporuka zbog fantastičnog e-bankinga i mnogih drugih pogodnosti je Banca Intesa. Procedura u banci traje oko 15ak minuta. Pored uplate osnivačkog kapitala potrebno je izdvojiti još 130 dinara na ime izdavanja potvrde. Za banku morate da pripremite osnivački akt i overen OP obrazac.

U banci takođe uplatite:

 • Naknadu za osnivanje
  • Iznos: 4500 din
  • Broj računa: 840-29770845-52
  • Poziv na broj: 01
  • Svrha uplate: Naknada za registraciju osnivanja privrednog društva
  • Primalac: Agencija za privredne registre
 •  Naknadu za objavljivanje Osnivačkog akta
  • Iznos: 1000 din
  • Broj računa: 840-29770845-52
  • Poziv na broj: 01
  • Svrha uplate: Naknada za registraciju i objavljivanje akata
  • Primalac: Agencija za privredne registre
 • Taksu za dobijanje matičnog/registarskog broja
  • Iznos: 2140 din
  • Broj računa: 840-742221843-57
  • Model: 97
  • Poziv na broj: šifra sa spiska opština (Palilula Beograd ima šifru 53-015)
  • Svrha uplate: Administrativna taksa
  • Primalac: Budžet Republike Srbije

* Napomena:  Sve naloge popunjavajte u 3 primerka (jedan za banku, jedan za APR i jedan za vas kako biste mogli da pravdate troškove otvaranja firme)
** Napomena: Zamolite u banci da Vam iskopiraju ličnu kartu koja će Vam trebati za APR ukoliko je čipovana 

KORAK 4 – APR drugi put

Nakon što ste završili sa bankom red je da odete ponovo u Agenciju za privredne registre i da napokon podnesete prijavu. Dokumenta koja su vam potrebna prilikom podnošenja prijave su:

 1. Jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica (popunili ste je u prvom koraku)
 2. Osnivački akt društva (overena u Sudu)
 3. Dokaz o identitetu članova društva (kopija lične karte za građane Srbije ili pasoš za strance)
 4. OP obrazac (overen u Sudu)
 5. Potvrda od banke o uplati novčanog uloga
 6. Dokaz o uplati naknada (Naknada za osnivanje, Naknada za objavljivanje osnivačkog akta, Taksa za dobijanje matičnog broja)

Nakon prijema svih dokumenata, dobićete papir sa kojim posle 3-5 radnih dana podižete dokumentaciju u APR-u.

KORAK 5 – APR treći put

Pratite na sajtu APR-a u kom je statusu vaša firma. Čim pređe iz statusa “U procesu otvaranja” u status “Aktivno privredno društvo” možete otići u Agenciju za privredne registre da podignete Rešenje APR i Poreski identifikacioni broj.

Ukoliko i posle 5 dana na sajtu APR-a stoji da je firma u procesu otvaranja, morate otići u Agenciju kako biste preuzeli rešenje u kome piše koje nedostatke treba da otklonite kako bi prijavu uzeli ponovo u razmatranje (najčešće se ovaj problem dešava kada se ime vaše firme ne dovoljno ne razlikuje od već postojeće – razlika mora biti minimum tri slova kako ne biste doveli nekog u zabludu)

KORAK 6 – Izrada pečata

Kada ste dobili sve papire od Agencije za privredne registre vreme je da uradite pečat. Ukoliko već imate neko grafičko rešenje za logotip, možete ga dati pečatorescu kako bi ga ubacio na pečat. Naravno nemaju svi pečatoresci tu mogućnost. Da se ne biste vraćali 2 puta kod pečatoresca uradite i delovodni pečat. Cena pečata varira od modela do modela ali se kreću od 600 do 2000 dinara.

KORAK 7 – Banka drugi put

Ovaj put u banku idete da otvorite račun firme, kao i da vam se prebaci osnivački kapital. Takođe napomenite da želite e-banking kako biste sve odradili odjednom, da se ne bi vraćali još koji put u banku kasnije nepotrebno. Procedura traje, jer ima dosta papira da se potpiše kao što su Ugovor sa bankom, depo karton i slično. U zavisnosti od banke do banke može i da potraje oko 1h. Predlažem da im date sve papire i da oni pripreme, a da vi dođete kasnije ili eventualno sutradan. Nakon potpisivanja Ugovora sa bankom račun će biti aktiviran u roku od jednog dana.

KORAK 8 – Knjigovođa

Mislili ste da je sve tako brzo gotovo… Varate se! Ima još papirologije. Sledeći na spisku je knjigovođa. Dobar knjigovođa glavu čuva. Jedna gospođa koja se godinama bavi knjigovodstvom je jednom rekla: “Ženi ne moraš da kažeš gde ideš, ali za knjigovođu moraš da budeš uvek dostupan”. U početku mi nije bilo baš najjasnije, ali sam kasnije shvatio šta je htela da kaže.

Knjigovodstvene usluge koštaju poprilično za svakog početnika. Ima knjigovođa koji će Vam prvih par meseci raditi besplatno, ali će vas kasnije malo više zakinuti, a vama će biti neprijatno da se cenkate. Moj vam je savet da se odmah dogovorite o nekoj prihvatljivoj cifri za obe strane. Ukoliko nećete imati veliki broj izdatih i primljenih računa niti veliki broj zaposlenih, početna cifra koja je u ovom trenutku realna za Beograd iznosi 100 eura na mesečnom nivou. U unutrašnjosti je taj iznos i manji.

Korake 9 i 10 možete dogovoriti sa knjigovođom da on/ona odradi taj posao za vas. Morate samo pripremiti dokumentaciju i pečatirati i potpisati sva neophodna dokumenta.

KORAK 9 – Zdravstvena knjižica

U izvodu iz APRa na kraju će stajati da ste u obavezi da dobijete PIO i PZZO broj. To se radi prilikom prijavljivanja u radni odnos. Prijavljujete se u ispostavi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na vašoj opštini.

Potrebno je da imate potpisan Ugovor o radu (ako ne želite da pravite svoj, možete ga kupiti u svakoj knjižari po ceni oko 30-40 dinara) i M obrazac. Pored ovoga potrebna su vam jos i OPD obrazac kojeg možete skinuti sa sajta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Usled moguće administrativne greške ponesite na uvid potvrdu o izabranom lekaru. Nekima on još nije upisan u sistem. Ukoliko ste sigurni da vam je u sistem upisan izabrani lekar, nema potrebe da nosite i potvrdu.

KORAK 10 – Poreska uprava

Došli smo i do poslednjeg koraka. Nakon desetak dana od otvaranja firme na adresu će vam stići Zahtev za dostavljanje dokumentacije Poreskoj upravi pri vašoj opštini. Pošiljku donosi poštar i potrebno je da na sandučetu istaknete ime firme ukoliko niste u kancelariji kako bi poštar mogao da ostavi ceduljicu za preuzimanje pošte. Za prijem pošiljke potreban vam je pečat. Obavezno ga imajte sa sobom kada poštar dođe kako ne biste morali da idete do pošte. U zavisnosti od opštine potrebno je doneti određena dokumenta (Izvod iz APR, Poreski broj, Ugovor o zakupu poslovnog prostora, M obrazac, Ugovor sa knjigovođom i slično) i predati dva obrasca koja možete skinuti sa sajta Poreske uprave (Obrazac PPPDV i Obrazac PDP). U zavisnosti od toga da li želite da budete u PDV ili ne u Obrascu PPPDV popunjavate iznos preko 4.000.000 dinara ili ispod. Ukoliko unesete iznos veći od 4 miliona dinara automatski ćete biti u PDVu i to mesečnom u toku prve godine.

Ovime ste zvanično završili sve obaveze kako biste mogli da počnete da radite i ugovarate poslove. Srećno!!!

214 Comments to “Kako otvoriti firmu (doo) u 10 koraka”

 • Sale 13. avgusta 2012. u 08:42

  da li moze da se otvori doo ako si zaposlen u drugoj firmi, a doo ti treba da bi radio nesto sa strane. Sta je tada sa doprinosima, zdravstvenim itd?

  • Znalac 13. avgusta 2012. u 11:08

   Moze da se otvori doo ako si vec zaposlen, ali u firmi u kojoj radis znace se za to (nekima moze to da predstavlja problem), jer iz firme moras da dobijes potvrdu da si zaposlen i kolika ti je visina plate (bruto, doprinosi, neto i sl.), jer ce ti to kasnije traziti Poreska uprava.

   Poreskoj upravi to treba da bi znali koliki porez da ti rebnu. To je koliko sam ja shvatio u stvari doprinos za PIO koji se placa iako nisi zvanicno zaposlen u DOO koji si otvorio. Dakle nakon sto si otvorio DOO i ostao zaposlen gde si vec radio, pored toga sto tvoj poslodavac placa poreze i doprinose za tebe kao zaposlenog, kao vlasnik/direktor DOO-a ces istovremeno imati neki dodatni namet, iako u DOO-u nemas nikakve prihode.

   Logicno, zar ne 😀

  • igorinjo 13. avgusta 2012. u 13:22

   Sale kao sto je i Znalac rekao DOO ti onda u tom slucaju ne treba. Postoje i drugi modaliteti da otvoris nesto a da radis mimo glavnog posla. Bolje ti je da otvoris agenciju i da porez placas pausalno. U tom slucaju za Beograd su ti troskovi oko 15000 dinara (ako si van radnog odnosa) odnosno 18000 ako si u radnom odnosu.

   Ako otvoris DOO imas trosak knjigovodju (100e) + doprinosi ako si u radnom odnosu -minimum 13000 din ili oko 9000 din ako si zaposlen na nekom drugom mestu. Pitanje je da li ce to trpeti tvoj poslodavac.

   • LoshMi 14. avgusta 2012. u 12:38

    Sad moram da nametnem sledeće pitanje: Ako otvorim agenciju, troškovi će biti 15k pošto sam zaposlen u drugoj (ne mojoj) firmi, right?

    Osim toga, ako otvorim agenciju, opet mora da zna moja matična firma, right?

    Sjajan članak, neverovatno da niko do sad nije odlučio to da podeli sa prostim narodom, u ovo doba otvaranja gomile firmi za ove Internet ratnike (lol).

 • Direktor 29. avgusta 2012. u 17:33

  Cestitam na odlicnom uputstvu! Svaka cast

 • Darko Vidić 9. septembra 2012. u 13:26

  Sjajan tekst! Sa zadovoljstvom sam ga pročitao. Samo imam dve male ispravke:

  1. Ne mora direktor biti u radnom odnosu. Direktor u firmi ako već radi negde onda se zapošljava kao direktor bez naknade, i tako plaća samo PIO. I sve može da se pravda. Nisam taj deo shvatio, zašto je savet sa se registruje kao direktor u radnom odnosu zbog pravdanja? Uvek može sve da se pravda
  2. Po novom zakonu, koliko sam ja shvatio, nije potrebno sklapati ugovor sa direktorom, jer je on naveden u ugovoru o osnivanju.

  Inače, sjajan tekst, obavezan share

  svako dobro
  Dakro

  • igorinjo 9. septembra 2012. u 13:45

   Darko,

   Ne mora direktor da bude u radnom odnosu. Moze da bude i van radnog odnosa i placa samo PIO.

   E sad:

   1. Da bi mogao da imas troskove moras da imas bar jednog zaposlenog. Ako ćeš u startu imati nekog zaposlenog mimo sebe (direktora) onda OK. U tom slučaju plaćas PIO za sebe i platu i doprinose u fullu za zaposlenog

   2. PIO ako si van radnog odnosa uplaćuješ kada dobiješ rešenje od Poreske Uprave. Ako si van radnog odnosa a firma je poslovala:
   – sa gubitkom u protekloj godini plaćaš prema proseku Republike Srbije
   – sa dobitkom u protekloj godini plaćaš 12% od iskazane dobiti za prošlu godinu.

   e tu dolazimo do makaza. Ako je dobit npr 1 milion dinara plaćaš državi:
   – 10% na osnovu dobiti (100.000 dinara)
   – 12% PIO za direktora van radnog odnosa (120.000 dinara)
   ukupno: 220.000 dinara.

   U ovom slučaju bi i imao računicu da budeš van radnog odnosa jer su tvoje obaveze prema državi manje nego da se prijaviš na 25.000 dinara (doprinosi iznose oko 14.000 din)

   Ako je pak dobit veća ne isplatiti se. Uzmi ovu računicu npr na 5 miliona dinara dobiti. Još su napomenuli da će se poreska politika menjati od početka naredne godine. Videćemo kakva će kalkulacija biti u tom slučaju.

   Odgovor na tvoje drugo pitanje:
   Džaba tebi novi zakon i što jeste sve to navedeno u ugovoru o osnivanju ali kad odeš u PIO da overiš knjižicu oni traže i dalje ugovor između osnivača i direktora (apsurd!)
   Isto tako Poreska Uprava je tražila Ugovor o radu za Direktora-Zastupnika

  • Tamara 23. aprila 2021. u 10:12

   Sta je najbolje pokrenuti sa firmom d.o.o. koja je tek otvorena?

 • slobo 26. septembra 2012. u 19:55

  Hvala za tekst, pomogao mi je mnogo prilikom otvaranja firme! pozdrav

 • Misa 8. novembra 2012. u 14:02

  Mene zanima jedna druga stvar za koju nigde ne mogu da nadjem potpuno objasnjenje.
  Zapravo, odlucio sam da otvorim DOO, i sve sam tako uradio, nasao knjigovodju, dogovorio se oko cene, ali me zanima sta je sve potrebno da sam vodim u oreduzecu od poslovnih knjiga osim delovodnika? da li neko zna ili ima neki spisak kako bi mi pomogao? Hvala

  • igorinjo 8. novembra 2012. u 14:07

   Pa ne postoji univerzalni odgovor. Pored delovodnika treba da se vodi i knjiga ulaznih i knjiga izlaznih faktura, ali to uglavnom knjigovodje vode osim ako drugacije ne dogovorite.

   u zavisnosti od delatnosti trebaju jos neke knjige. Zavisi da li se bavis uslugama ili trgovinom robe, uvozom, izvozom itd.

   Takodje pitanje je da li si u PDV ili nisi. Kako placas porez, pausalno ili…

   Sve u svemu knjigovodja treba da ti pomogne da firmu stavis na noge. Oni moraju da znaju svaki propis vezano za tvoju delatnost

   • Sasa 13. aprila 2013. u 17:48

    pozdrav ,
    samo reci hvale za lepo objavljen postupak otvaranja firme .

    mene zanima da li se knjiga odluka jos uvek voodi ?

 • Marina 2. decembra 2012. u 20:58

  Da li clan drustva mora biti zaposlen u istom tom drustvu, ako ima udela u kapitalu 50%?

  • igorinjo 3. decembra 2012. u 05:33

   Član društva uopšte ne mora biti zaposlen imao on 1% ili 100% udela.

   Član društva može biti direktor u radnom odnosu ili van radnog odnosa.

   Član društva može biti zaposlen.

 • Slobodan 5. decembra 2012. u 19:29

  Odlican tekst koji jako lepo pokriva doo. Medjutim meni oko agencije i dalje nesto nije jasno, a koga god da pitam odgovor je 'zavisi koliko te ošamare', i niko ne ume da kaze ni priblizno.
  Otvorio bih agenciju kojom bih naplacivao neke sitne usluge i ukupno bi imao maksimalno 200000din godisnje. To je fakat malo para, ali nekako mora da se krene? 🙂
  Pitanje glasi: ako sam ja u radnom odnosu, koliko moze da me kosta (godisnje) takva zabava? a koliko ako moj radni odnos prebacim iz firme gde radim u tu 'moju agenciju'?

  • igorinjo 6. decembra 2012. u 01:19

   Slobodane dobro su ti rekli. Jedini tačan odgovor jeste "Koliko te rebnu". Dosta zavisi na kojoj si opštini tj u kom si gradu. Za odredjene delatnosti na odredjenoj opštini je jako skupo imati agenciju jer je prosek opštine za tu delatnost jako visok, a na osnovu toga se odredjuje porez.

   Savet 1: ne otvaraj firmu u centralnim gradskim opštinama Beograda! 😉

   Ono što sam video iz tvog objasnjenja, a brojao sam više puta jeste tvoj promet. U najnerazvijenijoj opštini u Srbiji te neće pokrpiti 200.000 dinara samo za poreze i doprinose na godišnjem nivou.

   Ukoliko si zaposlen republički prosek za paušalce iznosi 18000 dinara za troškove agencije prema državi (porezi i doprinosi). To može biti i više i niže, ali opet zavisi od delatnosti agencije i opštine u kojoj si registrovao firmu.

   U tvom slučaju preporučujem ti da nađeš nekog ko taj novac može da ti naplati preko neke paušalne agencije i da mu daš i 10% za tu uslugu a on da ti izvuče novac.

   Ukoliko se odlučiš da budeš van radnog odnosa, onaj iznos od 18.000 dinara možeš umanjiti za 5.000 (cifra je opet okvirna), tako da bi te firma koštala okvirno oko 13.000 dinara.

   Savet 2: ne otvaraj firmu za tako sitno! Nađi alternativu.

   • Slobodan 6. decembra 2012. u 13:00

    Pa da.. alternativa je da radim na crno.. i onda ce neki finansijski strucnjaci da se zapitaju zasto nam je takva situacija u drzavi.
    Tj. koliko ja razumem matematiku, za zapocinjanje ili obavljanje 'malog' posla treba raditi na crno ili placati nekom da ti opere pare (sto nije bas najlegalnija stvar, kako su mene ucili) 🙂

    Hvala na pomoci, ali posto sam vec registrovao agenciju za programiranje na novom beogradu verujem da ce me odvaliti od zivota, pa cu onda ja biti taj koji ce nekom da pere pare za procenat da bi imao da platim reket drzavi…
    Jos samo da odem do poreskog (koje radi 8-3, a nemam kad da izadjem sa posla) i da vidim koliko ce da me odvale od zivota 🙂

    Obavesticu vas kako sam prosao

    • Slobodan 8. februara 2013. u 14:04

     Dobio sam tzv. rešenje.. 3800din za porez i 8400din za PIO mesecno. Da nisam iz radnog odnosa imao bi jos 2 stavke: za nezaposlene i zdravstveno osiguranje.
     Znači, ja sad državi dodjem 12200din mesečno, i nadam se da je to sve.

     • gost 16. juna 2013. u 13:20

      nije to sve….dobio si resenje ali akontaciono….e a kada stigne konacno onda ces znati koliko ti je igranka jeftina ili skupa…..

 • Joker 31. decembra 2012. u 21:12

  Odlican clanak ali savetujem svima da dobro razmisle o otvaranju doo firme.

  • mila 22. avgusta 2017. u 14:29

   zasto?

 • Didi 11. januara 2013. u 09:27

  Da li znate koliki je problem menjanje imena i adrese firme? Možete li mi objasniti proceduru

  • igorinjo 15. januara 2013. u 10:14

   Nije nikakav problem.

   Prvo idete u APR sa popunjenim formularom za promenu adrese. Nakon 2-3 dana dobijate resenje o promeni adrese (u zavisnosti kako ste zaokruzili dostavu, tako ce vam i biti dostavljeno).

   Drugi korak je poreska uprava. Ako ne menjate opstinu, treba da idete kod vaseg referenta i da mu dostavite novi APR. Tom prilikom ce vam dati jedan formular koji treba podneti na pisarnici. Ako menjate opstinu, potrebno je da odete kod novog referenta u novoj opstini (da vam da papir na kome pise sta sve treba da dostavite). U zavisnosti od opstine zavise i dokumenta koja treba dostaviti. Uglavnom su to dokumenta koja se podnose i kada se firma otvara jer poreske uprave nisu bas elektronski povezane.

 • Goran 18. januara 2013. u 01:20

  Nemam reci, svaka cast za tekst. Duboko hvala jer upravo treba da otvorimo firmu. Hvala

 • Slavica 18. januara 2013. u 17:42

  Bravo. Jako korisno i veoma razumljivo uputstvo. Ukoliko bi i bilo nekih izmena u toku same realizacije osnivanja lako bi se snasli oni koji su zainteresovani.

 • besplatni oglasi 10. februara 2013. u 16:56

  Izuzetno velika pomoc, malo sam se namucio dok sam procitao sve ali je pomoc bila enormna!

 • miroslav 19. februara 2013. u 16:41

  zelim da kupim kamion i hladnjcu da se bavim prevozom robe po celoj evropi. pitanje glasi . kako i na koji nacin da otvorim firmu da mogu da registrujem kamion i hladnjacu .ja ne radim nigde

  • igorinjo 24. februara 2013. u 11:49

   Miroslave, ja sam ovde samo istakao kako se firma otvara. Svako bira koji oblik njemu više odgovara. O svom problemu najbolje da se posavetuješ sa pravnim stručnjacima ili da njima prepustis otvaranje firme.

   Koliko sam upoznat treba ti i dozvola ministarstva saobracaja kako bi vozio po celoj evropi. To se moraš sam raspitati.

 • Mili 25. februara 2013. u 22:42

  Da li moze neko da mi kaze kako da ovlastim nekoga da sve te korake zavrsi umesto mene – tacnije, ja bih da otvorim doo, ali ne bih da idem u npr. apr? Da li je tako nesto moguce?

  • igorinjo 25. februara 2013. u 22:56

   Sud ti ne gine Mili. Moraš overiti potpis i dati ovlašćenje advokatu. U Beogradu ja ne znam advokatsku kancelariju koja to radi ispod 300 eura

   • Mili 26. februara 2013. u 08:19

    Hvala!!! Da li ovlašćenje moram da dam samo advokatu ili mogu nrp. knjigovođi? Hvala još jednom na odgovoru!!!

    • Mili 26. februara 2013. u 08:46

     I još jedno pitanje – ukoliko mogu da ovlastim knjigovođu, da li to ovlašćenje moram da overim u sudu? Hvala na odgovoru!

 • Mili 25. februara 2013. u 23:07

  taksa za dobijanje maticnog broja se valjda vise ne placa?

  • igorinjo 25. februara 2013. u 23:10

   Ja sam članak pisao u avgustu prošle godine. Možda je to novim zakonom o privrednim društvima izbačeno, ali svakako procedura otvaranja firme je ista. Taksa jedna manje više. Čak i u tekstu stoji da prvo idete u APR pre no što uplatite u banci-pošti. Oni će reći šta i koliko treba da se plati

 • predrag 7. maja 2013. u 16:35

  odličan tekst, veoma sam zahvalan jer upravo prolazim kroz proceduru. Inače na drugom koraku sam naišao na veliko razočarenje, naime kao što je i napisano sud je veoma efikasan, poštom u sudu sam bio prijatno iznenadjen jer sam bio 15. u redu a stigao na red za manje od 5 minuta. Još kada se uzme u obzir da oni kucaju uplatnice za vas na osnovu male instrukcije koju dobijete na salteru suda pomislio sam da nisam u Srbiji. To je bio neočekivano prijatan deo, a sada o neočekivano neprijatnom delu. Na osnovu mnogobrojnih pohvala u vezi e banking poslovanja sa Intesa bankom koje su davali mnogi naši internet preduzetnici ta banka je bila i moj prvi izbor. Kada sam završio sa sudom krenuo sam ka njihovoj poslovnici u Zemunu i pošto mi je trebala jedna informacija pozvao sam njihov kontakt centar. 20 minuta kasnije parkiran ispred filijale u Zemunu i dalje sam čekao operatera. Taj poziv sam morao da prekinem jer nisu hteli da me puste u ,, kavez,, filijale dok sam na telefonu. Kada sam prosao kroz taj deo našao sam se u maloj šalter sali u kojoj se 20 ljudi preznojavalo u redu svako negodujući zbog usluge koju čekaju jako dugo. Pomislio sam u trenutku da ne želim da mi se to dešava i da je upravo to što sam došao da otvorim račun za firmu i zatražim ebanking dobra okolnost. Primljen sam nakon konsultacije sa radnikom obezbedjenja u neku zasebnu kancelariju gde mi se očigledno nisu preterano obradovali (možda jer sam tu privi put?). Nakon par kontrolnih pitanja o svrsi mog pojavljivanja ponudjeno mi je da sednem uz zamerku što već nisam napravio kopiju malo pre overenog ugovora u sudu (opcija da fotokopiraju na svom kopiru nije ponudjena) te sam se složio da ću to uraditi. Onda mi je rečeno da je za potvrdu koju će mi izdati potrebno da odem u prethodno opisanu šalter salu i tamo uplatim 100 din. Obzirom na prethodno opisano vreme čekanja predložio sam da to obavimo na licu mesta ili da novac za to ostavim tu, potpišem šta je potrebno kako bi oni kasnije kada se gužva razidje na miru mogli da urade. Moji predlozi nisu prihvaćeni a kako drugi nisu bili ponudjeni otišao sam iz Intesa banke. Gužvu mogu da razumem i ako ni u jednoj od naredne dve to nije bio slučaj ali zbog ukupnog utiska počev od kontakt centra, ,,kaveza,, do nepredusretljivog osoblja, poslovanje svoje nove firme definitivno ne želim da vežem za tu banku. Usput, saznao sam da Alpha banka i Unicredit nude dobra ebanking rešenja uz koja se dobija mali token i koja ne zahtevaju instalaciju bilo kakvog softvera, placanje smart kartica i ostalih stvari a omogućuje koriscenje sa bilo kog racunara i lokacije na siguran nacin. Moj izbor ce biti neka od te dve banke. Nadam se da ce ovo moje iskustvo makar malo pomoci onima koji prate ovih lepo opisanih 10 korara ka novom d.o.o.

 • Zbunjena 13. maja 2013. u 10:58

  Hvala za uputstvo..jedino me zbunjuje dali treba da uplatim posebno 1000,oo din novcanog uloga
  a posebno za osnivacki akt .Koliko u stvari treba uplatnica?Do sad sam odradila samo OP obrazac
  i to sam platila oko 500 din.

  • igorinjo 13. maja 2013. u 11:09

   U zavisnosti od vrednosti osnivačkog uloga odredjuje se i cena overe osnivackog akta u Sudu. To znači da napravite osnivački akt gde ćete navesti osnivački ulog. Na osnovu toga Sud odredjuje tarifu. Ja sam naveo primer za 100 dinara što je zakonski minimum. Ako želite više, idite u Sud pa će vam reći koliko da uplatite. U svakom sudu postoji pošta gde možete da uplatite.

 • Aleksandar 1. juna 2013. u 16:33

  Koliko novca je potrebno da bi se otvorilo sopstveno preduyece odn. decija igraonica

  • igorinjo 2. juna 2013. u 00:59

   Ne više od 10.000 dinara. Sve zavisi od osnivačkog akta. Prostor, knjigovodja i vaše utrošeno vreme, gorivo i ostali troškovi nisu uračunati u cenu.

 • Deny 6. juna 2013. u 21:37

  Intersuje me dali mogu nekoga da ovlastim da ovo zavrsi umesto mene…i kokio je potrebno vremena da se zavrse ovih 10 koraka

  • igorinjo 7. juna 2013. u 09:45

   Ovlascenje mora biti overeno u Sudu. Potrebno je 8-10 radnih dana.

   • Marjan 21. decembra 2015. u 15:28

    Da li mogu kao direktor da ovlastim clana drustva koji ima 100% osnivackog kapitala da zavrsi posao u APR?

 • GDG team 10. juna 2013. u 16:10

  Tekst je super ali postoji jedna stvar koja nije napomenuta, naime ako ste sami osnivac i jedini zaposleni onda ne pravite ugovor o osnivanju vec odluku o osnivanju doo. Predlog akta sa sajta apr-a se samo prilagodi tako da se odnosi na jednog clana drustva. Pozdrav

  • igorinjo 11. juna 2013. u 21:13

   Nema to veze kako se zove akt o osnivanju. Da li je to Ugovor ili Odluka, potpuno je nebitno. Prema starom zakonu donosila se odluka, po novom Ugovor, ali APR prihvata oba naslova.

   Takodje, nigde u aktu ne stoji da li će direktor biti u radnom odnosu ili ne, to se radi kasnije.

   • GDG team 12. juna 2013. u 19:32

    daleko od toga da nema veze, mi smo bili vraćeni sa šaltera apr-a zato sto kada je jedan osnivač on ne može sam sa sobom da pravi ugovor već mora da donese odluku o osnivanju. Ovo je informacija od pre dva dana.

    pozdrav

    • cic 7. oktobra 2013. u 20:40

     tacno tako

 • serenity811ki 11. juna 2013. u 21:09

  Interesuje me Ako zelim da otvorim firmu i nemam dovojno para dali moze negde dobiti pare za otvaranje firme i koliko??Hvala

  • igorinjo 11. juna 2013. u 21:14

   Ako nemate 10.000 dinara bolje trazite posao, nemojte se baviti biznisom

   • serenity811ki 11. juna 2013. u 21:17

    Imam 20 000 eura ali neznam dali je dosta!

    • gost 16. juna 2013. u 13:26

     zavisi kakvu fimu zelite otvoriti, za vecinu trgovackih poslova trebalo bi biti dovoljno za pocetak, za proizvodne vec sve zavisi od vrste proizvodnje

 • Marija 15. juna 2013. u 11:38

  Odlicno napisano i objasnjeno, hvala.
  Nisam bas u ovoj materiji ali su me zamolili da se raspitam oko nekih stvari.
  Ako se osnuje doo i ne budes prijavljen vec si samo osnivac da li moras da imas knjigovodju kao i da li je potreban pecat?
  Unapred zahvalna, Marija

  • igorinjo 16. juna 2013. u 01:31

   Marija,

   Knjigovodju moras da imas, bilo to na platnom spisku (zaposlenu) ili potpisala sa nekom agencijom da ti vodi knjige. Bitno je da knjigovodja ima polozen stručni ispit.

   Sto se tice osnivaca, napisao sam to već, možeš biti Van radnog odnosa, ali ne možeš pravdati niti jedan trošak dok ne zaposliš prvog zaposlenog bilo to direktor ili na neko drugo radno mesto. Takođe ako izabereš da nemaš direktora u radnom odnosu već van radnog odnosa spremi se da na kraju godine platis 12% poreza. Ne znam koji je tačno član zakona o privrednim društvima.

   Pečat će ti trebati. Negde ga traže negde ne. Svakako ga morate uraditi.

 • Aleksandar 1. avgusta 2013. u 20:03

  A koliki su mesecni troskovi posle osnivanja (porezi, takse, doprinosi…) za SZR, jedan radnik na minimalcu?

  • igorinjo 20. avgusta 2013. u 12:42

   SZR prema zakonu ne postoji.

   Postoje Preduzetnici, Drustva sa ograničenom odgovornošću i akcionarska društva.

   Troškovi koje navodite zavisi od toga da li ste u PDV ili ne. Zavisi i od opštine i delatnosti kojom se bavite ako ste prijavili da porez plaćate paušalno.

 • zvrk 7. avgusta 2013. u 16:15

  Vrlo lepo objašnjeno!
  Međutim, nisam stručna u ovim vodama i pitam Vas,
  da li SZR (tačnije berbernica) koja trenutno radi, može da se osnuje kao DOO i kako to funkcioniše na dalje?
  Hvala unapred!

  • igorinjo 20. avgusta 2013. u 12:43

   Preduzetnička radnja ne može da se prebaci u DOO ni obrnuto. Stavite preduzetničku radnju u mirovanje i otvorite DOO.

   Napomena: DOO ne može da ide u mirovanje!

   • zvrk 7. septembra 2013. u 08:46

    Hvala na odgovoru!
    Još nešto me interesuje.
    Da li po Vašoj preporuci da berbernicu otvorim kao DOO ili ne? I kao DOO kako se okvirno kreću troškovi, ako mi možete pomoći pri objašnjenju.

    • igorinjo 16. septembra 2013. u 00:02

     Otvorite Preduzetnicku radnju.

 • Jovan 20. avgusta 2013. u 12:36

  Hvala na detaljnom objašnjenju, jako korisno.

  Kako postupati ako se otvara doo sa 50:50 osnivačkog kapitala gde je jedna osoba stranac? Da li prilikom odlaska u APR mora da bude prisutan ili je dovoljna overena kopija pasoša i da li je potrebno da bude prisutan za još neki navedeni korak ukoliko je samo osnivač a nije na OP obrascu naveden?

  Unapred hvala.

  • igorinjo 20. avgusta 2013. u 12:47

   U sudu prilikom overe osnivačkog ugovora treba da budu svi osnivači.

   Stranci kao pojedinci moraju imati pasoš.
   Stranci kao pravna lica moraju imati apostil, preveden apostil od strane sudskog tumača, dokument da ta osoba ima ovlašćenje da u ime strane firme potpisuje dokumenta (njihov APR) i taj dokument overen od strane sudskog tumača. Pasos se naravno podrazumeva.

   U APR ide osoba koju ste naveli kao osoba za zastupanje (Direktor ili neka druga funkcija). Stranac više ne mora da se pojavljuje u zemlji osim ako se menja udeo u firmi koja je osnovana ovde.

 • tamara 27. avgusta 2013. u 00:28

  da li kao student mogu da konkurisem za neki start up kredit,ili bespovratni kredit za mala i srednja preduzeca? hvala

  • Игор-Панчево 10. oktobra 2013. u 03:59

   Тамара ево док Вам се Игор не обрати и да свој одговор на Ваше питање ја ћу Вам одговориту оно што ја знам у вези тога.
   Прво , такозвани "start up" кредити или кредити за започињање неког посла се код нас у медијима доста рекламирају алу у пракси банке углавнон јако избегавају да их дају или су крајње опрезне, толико, да га је заиста тешко добити. Основни разлог је што почетници немају завршне рачуне макар у две последње године пословања и реална средства обезбеђења кредита.Једина банка, изузетак на нашем банкарском тржишту је Опортунити банка, (OPPORTUNITY BANKA), која је на неки начин специјализована за ове кредите за започињање посла.То што сте студент не игра велику улогу ако банка закључи да имате добру пословну идеју и добар бизнис план.
   Све најбоље Вам желим. Надам се да сам помогао .

 • saša 29. avgusta 2013. u 15:45

  Registrovao sam doo, tj stigao sam do toga da sam dobio resenje iz apr-a. Ja sam osnivac i direktor, ali sam naveo da necu biti u radnom odnosu. Inace se bavim pojoprivredom i uplacujem sebi pio i zdravstveno kao poljoprivredni osiguranik. Imam prijatelja koji je profesor u drzavnoj skoli i isto ima svoj doo gde placa samo neki deo za pio. Drugi je npr zaposlen u firmi gde je prijavljen, a registrovao se i kao preduzetnik i tamo se vodi kao preduzetnik iz zaposlenja i isto placa samo neki deo za pio. Zanima me da li neko zna sta mene ceka u poreskoj, jer sam dobio razne odgovore od nadleznih organa, manje vise nemaju pojma.

  • igorinjo 29. avgusta 2013. u 15:49

   Ništa specijalno. Morate imati knjigovođu, a on će vam sve objasniti.

   U zavisnosti od poreske uprave trebaće vam različita dokumenta.
   Obavezni su:
   Vlasnicki list ukoliko je firma vlasnik objekta ili ugovor o zakupu
   Ugovor o pružanju knjigovodstvenih usluga ukoliko nemate stalno zaposlenog knjigovodju sa licencom
   OP obrazac overen u sudu
   Ugovor sa bankom

   ostalo po izboru poreskog inspektora

 • Izzy 12. septembra 2013. u 12:43

  Sjajan tekst, hvala! 🙂

  Imam jednu vaznu napomenu – treba uneti malu ispravku u 3. korak, ona taksa za dobijanje maticnog/registarskog broja je ukinuta! Sad je potrebno uplatiti samo prve dve takse APR-u.

 • boki 12. septembra 2013. u 17:37

  postovanje,

  registrovao bih pr firmu pa imam par pitanja ako bi ste bili ljubazni da mi pomognete

  dali mogu da registrujem firmu recimo ovog meseca a da na primer krenem sa radom u decembru ili januaru tek i dali u tom slucaju sve moje dazbine i dugovanja prema drzavi krecu tek tada kada krenem sa radom?

  drugo pitanje je dali mogu svoju zenu da navedem kao prokuristu (nije pametno ali nemam gde 🙂 ) u sustini da ona moze da potpisuje papirologiju u mom odsustvu?

  firma se bavi online prodajom,dali moram da imam javni poslovni prostor ili mogu recimo firmu da registrujem na adresu stana u kome zivimo obzirom da ne moram da imam fiskalnu kasu i da je upitanju internet prodaja?

  dali mozda moram da imam registrovan magacinski prostor ili mogu da koristim tu adresu iz registracije tj stan?

  dali mogu da se registrujem kao pausalna firma jer iskreno tu cifru od 4 brda nula nema sanse da napravim za 12 meseci a ne vidim sta knjigovodja moze da radi obzirom da placanje ide online i pouzecem a da cu ja primerak svakog racuna ili fakture da imam online u softveru za radnju.

  unapred hvala na odgovoru ako ga bude bilo jer mi niko ziv ne odgovara a pitao sam ovo na mnogo mesta 🙂

  • igorinjo 16. septembra 2013. u 00:03

   1. Otpocinjanje delatnosti morate upisati na zahtev PU. Mislim da za to postoji rok od 14 dana ali nisam siguran. Raspitajte se u vasoj poreskoj upravi.

   2. Da. Možete navesti prokuristu prilikom registracije firme u APRu.

   3. Za prodaju mislim da će vam trebati fiskalna kasa ukoliko radite sa građanstvom. Raspitajte se kod knjigovodje. Adresu možete staviti vašu kućnu ili bilo koju gde poštar i poreska uprava mogu da uruče pismo a da se ne vrati.

   4. Zavisi sta se prodaje. Ako prodajete hranu ili nešto sto zahteva posebne uslove čuvanja morate da imate magacin.

   5. Knjigovodju morate da imate ako otvarate DOO. Ako otvarate Preduzetnicku radnju ili agenciju ne morate imati knjigovodju. U zavisnosti ko vam je krajnji potrošac izaberite i to da li želite da budete u PDV ili van.

   • njoka 18. decembra 2013. u 12:22

    Sve pohvale za autora. Odusevljena sam idejom, sajtom, realizacijom…
    Pitanje: Imam slicnu ideju kao @boki: online prodaja predmeta opste upotrebe (predmeti koji dolaze u dodir sa kožom i hranom). Da li znate da li mogu da skladistim robu u svom stanu (imala bih posebnu sobu za to)?
    Veliki pozdrav!

    • igorinjo 23. decembra 2013. u 14:24

     Ukoliko zakon ili podzakonska akta za skladistenje odredjene robe zahtevaju posebne uslove, morate ih ispuniti.

     Tu vam ne mogu pomoci

 • Zana 1. oktobra 2013. u 16:35

  fantastcno objasnjenje , podrobno , sve pohvale, ocena cista 5-ica

 • Игор-Панчево 7. oktobra 2013. u 16:23

  Поздрав за аутора блога
  Занимљив блог, а и тема наравно, увек актуелна јер ће се вероватно прописи за препреке и спотицања која држава поставља пред будуће предузетнике, непрестано мењати што је наша невероватна пракса бар до сада увек била.
  Желим све најбоље Игору у даљем блоговању ,а још више желим среће будућим предузетницима заиста храбрим људима који ће се упустити у воде приватног бизниса у држави у којој не постоји правна сигурност, а прописи и закони се мењају брзином протока реклама на тв екрану!!
  Нека Вам је Бог у помоћ кад се решите да будете предузетници у држави Србији.
  Ја сам рачуновођа и верујте ми да одлично знам шта Вас све чека!!

 • cic 7. oktobra 2013. u 20:35

  sto ne spomene da se e banking placa, ja ga trazila u banci kako si napisao, a oni meni dosli sa sve citacima kartice i karticom u vrednosti od 10.000 din 🙁

  • igorinjo 26. novembra 2013. u 21:10

   Sve se placa.

   Ja to nisam napomenuo jer se podrazumeva da kad dobijete nesto da se placa. Banke nista ne daju dzabe. A opet jedan citac i jedna kartica ne kostaju 10.000 dinara vec maksimum 3-4 hiljade

 • Dejan 12. novembra 2013. u 17:03

  Postovanje svima,

  Navodim jedan deo necijeg ranijeg komentara: “Takođe ako izabereš da nemaš direktora u radnom odnosu već van radnog odnosa spremi se da na kraju godine platis 12% poreza.”, pa je pitanje gde mogu zvanicno da se informisem o ovome (zakon, pravilnik, uredba…)

  I drugo pitanje: pre 4-5 godina sam bio suosnivac i direktor DOO, firma nije imala zaposlenih, ja sam vec bio zaposlen u drugoj firmi gde su mi bili placeni doprinosi i nismo placali nista, ni PIO. To nije bilo krivotvoreno, vec u saglasju sa Poreskom (Zvezdara). Taj deo sa Poreskom nisam ja odradjivao vec druga dva suaosnivaca… Da li je to bila dobra volja poreskog inspektora ili…? Ima li ko ideju

  Pozdrav

  • igorinjo 26. novembra 2013. u 21:09

   1. Privredni savetnik, knjigovodja. Stvarno ne znam gde pise. Ja sam to osetio na svojoj kozi.

 • jelena 18. novembra 2013. u 19:57

  Da li su delovodnik i delovodni pecat zakonska obaveza za doo?

  • igorinjo 26. novembra 2013. u 21:08

   Treba da ih imate

 • Zeljko G. 26. novembra 2013. u 14:02

  Imam 2 pitanja:

  1. Ukoliko direktor ne bude prijavljen u firmi koju otvara da li to znači da nema nikakve mesečne troškove oko PIO fonda (jer neko ovde reče da se uzima 12% prometa na kraju godine)?

  2. Da li mi je neophodan knjigovođa ako otvaram firmu jer bih sam vodio knjige (nisam ovlašćeni knjigovođa)?

  • igorinjo 26. novembra 2013. u 21:08

   1. Tako je. PIO se placa 12% na osnovu dobiti ukoliko je veci od proseka republike ili na osnovu proseka republike ukoliko je manji.

   2. Da ukoliko otvarate DOO. Za preduzetnike knjigovodja nije potreban.

 • neba 2. decembra 2013. u 19:22

  da li je moguce ne prijaviti nikoga u radni odnos,sobzirom da je osnivac i direktor d.o.o. ista osoba.. i kakve su obaveze prema pio fondu u tom slucaju.. hvala

  • igorinjo 23. decembra 2013. u 14:26

   odgovor imate u komentarima. Procitajte da se ne bih ponavljao

 • Neka Tamo 20. decembra 2013. u 21:40

  Zanima me kako i koliko novca treba za otvaranje Doma za stara lica,pod firmom DOO?

  • igorinjo 23. decembra 2013. u 14:28

   Dom ili bilo koja firma košta isto da bi se otvorila.

   Za dom morate da zadovoljite uslove iz pravilnika koji se odnosi za dom za stara lica.
   Ukoliko su vam potrebne naše usluge oko ispunjavanja tih uslova možete nas kontaktirati
   igor@eurostandard.rs ili 063 255 508. Imamo nekoliko domova kojima radimo poslove bezbednosti kao i svu potrebnu dokumentaciju

 • speedy 23. decembra 2013. u 00:39

  sve pohvale za vas blog, vidi se da ste srucni i hvala na vasem vremenu koje izdvajate za nas pocetnike.

  Zanima me ako otvorim malu firmu gde msm da godisnji prihod nece biti veci od 2000000, da li je bolje da ne budem u sistemu PDVa ili da budem? da li to nosi sa sobom neke prednosti i nedostatke….

  • igorinjo 23. decembra 2013. u 14:29

   Sve ima svoje prednosti i nedostatke.

   Sve u svemu zavisi od delatnosti kojom cete se baviti.

 • Osnivač 23. decembra 2013. u 09:04

  Mene najvise interesuju troskovi firme, dakle otvaranje doo bez zaposlenih tj. direktor u radnom odnosu.
  Koliko ja mesecno okvirno treba da obezbedim? Napominjem da knjigopvodstvo i prostor imam obezbedjeno.
  Sta se placa mesecno i koliko (gruba racunica).

  Ako se prijavim za PDV sistem, a recimo ne ispunim promet od 4 mil. na godisnjem nivou, sta se tu desava?

  Ako mi druga firma ustupa prostor za doo na ciju bih adresu prijavio, da li treba da pravimo neki Ugovor i sl.?

  • igorinjo 23. decembra 2013. u 14:33

   Ugovor o zakupu prostora morate da imate.

   Ako posle godinu dana ne ispunite zakonski minimum sto se tice prometa docice vam od Poreske da vise niste u sistemu PDV i to ce knjigovodja dalje voditi.

   Imate porez na dobit iskazan prilikom prijave poreskom organu u prvoj godini. PIO 12% od dobiti placate u toku sledece za pretnodnu ako nemate zaposlenog radnika.

   Ako nemate zaposlenog radnika mozete generisati prihod ali ne i trosak.

 • DULE 23. decembra 2013. u 15:42

  Svaka cast na svemu napisanom.
  Zanima me ako zelim da se bavim uslugama knjigovodje koji oblik privrednog drustva da otvorim i da li da budem u sistemu PDVa ili ne?

  • igorinjo 23. decembra 2013. u 16:15

   Dule, ako ste vec knjigovodja, onda vam ne treba moja pomoc. Znate onda sve zackoljice oko tih zakona. Prednosti i mane DOO ili preduzetnistva, prednosti i mane PDVa.

 • DULE 24. decembra 2013. u 22:26

  Ja sam pri zavrsetku ekonomskog fakulteta, i za godinu dana planiram da se bavim tim poslom, pa zelim da se informisem od kompetentnih ljudi i da cujem za njihovo misljenje, pa vas zato pitam,,,…

 • Miloš 24. decembra 2013. u 23:40

  Ako osnivaci firme budu delom 50% strani drzavljanin a 50% domaci a pri tom niko nije zaposlen,vec ce stalno zaposleni biti druge osobe,kakva pravila i koliku su troskovi za dobit i ondnosno isplatu dobiti(dividende) koju ce deliti vlasnici (osnivaci)?

  VELIKA POHVALA ZA BLOG !!!

 • dalibor 28. decembra 2013. u 20:26

  Fenomenalno objasnjeno ! Hvala na trudu .

  Imam par pitanja za Vas, ako mozete da mi pomognete. Planiram otvaranje d.o.o.

  1. Ako otvorim d.o.o. sa jednim zaposlenim na minimalcu a ja sam osnivac i direktor koji ima radni odnos u drugoj firmi, da li moram da placam doprinose i koliko za sebe?
  2. Da li firma u kojoj imam radni odnos mora da zna da sam direktor u ovom d.o.o. ?
  3.Koliko su troskovi mesecno (orijentaciono)?
  Hvala unapred.

 • Zoran S 4. januara 2014. u 09:01

  Da li postoji bilo kakva mogucnost da neko ko prima invalidsku penziju otvori sopstvenu firmu (makar radio u sopstvenoj firmi pro bono)

 • Snežana 9. januara 2014. u 16:57

  Super tekst! Svaka čast…

 • Arabadaram 22. januara 2014. u 10:06

  Kako funkcionise vodjenje knjiga ako doo nema nikakvog prometa ?

 • vesna 15. februara 2014. u 14:01

  hocu da otvorim secon hand,koji ce imati i komisionu prodaju.kakvu vrstu girme otvaram?
  koliko novca mi je potrebno za otvaranje?
  koliko me kosta mescno penz.i zdr.osiguranje,za min.platu ako sam jedini zaposleni i direktor?

 • Anica 18. februara 2014. u 01:08

  Odlican tekst.
  Zamolila bih nekoga da mi pomogne vezano za popunu prijave PDP za novoosnovane firme. Naime treba da procenimo prihode i rashode za narednu godinu. U pitanju je firma na polju usluga u gradjevinarstvu. Prilikom prijave za PDV ubacila sam prihod od 8 mil.din kako bi smo usli u PDV.
  Zanima me da li prilikom popune PDP obrasca moram da se drzim tog prihoda koji sam popunila za ulazak u PDV ? I da li je smetnja ako predvidimo da necemo da ostvarimo dobitak u prvoj god?

  Unapred hvala

 • nevena 19. februara 2014. u 18:28

  Koliko novca se mora uplatiti kao pocetni kapital?

  • Aleksandar 12. marta 2015. u 18:47

   ako je u pitanju doo, najmanje 100 din

 • zvrk 26. februara 2014. u 16:27

  Poštovani,
  razmisljam da otvorim kafic. Da li moze da se otvori kao D.O.O.??

 • Jovana 27. februara 2014. u 09:17

  Odlican teks i smernice za osnivanje doo, stavrno pomaze da se sva objasnjenja nadju na jednom mestu. Mene samo zanima a to ne mogu nigde da nadjem ,koje su prednosti i mane osnivanja doo ako je onivac pravno lice a koje ako je osnivac fizicko lice?

  • Jeca 17. septembra 2015. u 15:01

   Osnivac fizicko lice – za poslovanje PR oblika odgovara celokupnom svojom imovinom (i ne samo on vec i naslednici), lakse je zatvaranje u APR ali i dalje ostaju obaveze za poreze prema poreskoj upravi.
   Osnivac DOO – za poslovanje kompanije odgovara do visine unetog kapitala, teze je zatvaranje koje se moze obaviti likvidacijskim postupkom ili stecajnim (veoma skup proces)
   Pozdrav

 • ivana 28. februara 2014. u 22:30

  zelim da otvorim firmu,o svemu se komentarisalo osim o cenovniku svega toga,zelim da otvorim radnju sa robom tipa igracke jastucici fotelje itd.koju vrstu firme otvaram i kako sve to ide,i odakle krecem?ja cu biti jedini vlasnik i jedina cu raditi u toj radnji?neka se javi svako ko ima iskustva sa tim da mi objasni

 • Marija 2. marta 2014. u 13:43

  Pre svega, svaka cast na tekstu 🙂
  Imam jedno pitanjce, da li osoba koja radi u drzavnoj firmi moze da otvori privatnu firmu?
  Hvala unapred

 • robi 17. marta 2014. u 10:29

  Da li mozes da pomognes da li postoji poreska olaksica imamo dete sa invaliditetom koa je jako teska i jako retka bolest u svetu, radim kao automehanicar i stigla mi je prijava da radim na crno.imam 42god tako gde god sam isao nisu me primili za posao, radio sam u ovlascenom servisu za opelova vozila kako je gazda preminuo firma je zatvorena a ja sam dospeo na siz kao teh.visak. od tada radim na crno kako bi izdrzavao familiju nema bas nesto posla ali koliko toliko zaradim.zbog starijeg sina koji je jako bolestan nemamo niti ja kao i supruga da idemo na neko radno mesto van kuce jer moramo da budemo 24h pored njega. i sto je najinteresantnije ne podlezemo soc zakonu zato sto je jako retka autoimuna bolest, tako sve sami finansiramo.a ti izdaci nisu ni tako mali.meni je jako tesko da izdvojim te dazdbine koje su mi rekli.mene interesuje da li imam pravo na neke olaksice da otvorim firmu ako su me prijavili [da bogda crkli] jer stvarno ne znam kako da sastavim kraj sa krajem. a da idem da radim negde nisam u mogucnosti zbog deteta jer stalno treba supruzi da pomazem oko njega. hvala ti unapred

 • Dixie 20. marta 2014. u 00:52

  Ja zelim da prodajem polovne stvari preko interneta. Sta treba da registrujem? Mozda ce mi zarada biti 500din, a mozda 50.000din, kako se placa porez? Kako da pravdam troskove nabavkeako kupujem od prijatelja i komsija njihove nepotrebne stvari? Kako da mi daju racun? Kome da se obratim za savet?

 • Dusan 20. maja 2014. u 04:54

  molim vas da mi odgovorite dali ja mogu firmu da prijavim na adresu gde stanujem,pa kad nadjem neki lokal da je bez nekih velikih troskova prebacim na tu adresu.I dali moze firmu da otvori lice koje nije zavrsilo ni srednju skolu a ima preko 18 god.U pitanju je servis telefona racunara prodaja fotrola za telefone itd…

  • igorinjo 21. maja 2014. u 16:21

   sve radnje moraju imati objekat i fiskalnu kasu.

   obrazovanje ne utice na proces otvaranja firme. svi punoletni mogu otvoriti firmu

 • Pedja Milak 21. maja 2014. u 16:06

  Interesuje me jedna stvar. Moj dobar poznanik ima firmu doo koja radi vec 10-ak godina ima stalne kupce , on ide u penziju za mesec dva, da li moze firma da se kupi od njega, odnosno da moj udeo bude 100 procenata, da bi ostalo isto ime firme isti PIB posto su kupci nauceni na to ime firma, samo bi se adresa promenila i eventualno broj racuna u banci, napominjem firma je u drugoj opstini odnosno drugi grad.

  • igorinjo 21. maja 2014. u 16:18

   Ako je preduzetnik ne, ako je doo onda samo ugovor o preuzimanju vlasnistva sa APRa uzmete, popunite overite u sudu i podnesete neophodnu dokumentaciju u APR

   • Pedja Milak 21. maja 2014. u 16:24

    Hvala puno na odgovoru.

    • Jeca 17. septembra 2015. u 15:04

     obzirom da je tip osnivanja doo, mozete prebaciti kompaniju na sebe, i izvrsiti potrebne promene u APR-u, kao i proceduru oko preuzimanja firme (mislim na novcane iznose koje biste eventulno dali vlasniku)

 • miro 23. maja 2014. u 20:02

  Dobra tema! Koja je procedura otvaranja cerke firme npr iz BiH u Srbiji, vjerovatno je slicna i obrnuto, interesuje me radi carine i poreza na tu robu (obuca) da li se placa? Kako je registrovana ta firma kao doo ili?

 • KONI 12. juna 2014. u 19:44

  U procesu sam prikupljanja dokumenata I saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane. Da li prikupljeni dokumenti koji se vode na moje ime se mogu preneti u DOO koje naknadno nameravam da otvorim?

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:16

   Obratite se ministarstvu energetike….

 • Sani 15. juna 2014. u 20:40

  Do sada sam otvarala firmu par puta za razlicite poslodavce! ali brate svaka ti cast, ovo je extra sto si napisao, jer ko ce se u intervalu od 15 godina setiti ove hronologije… hvala ti do neba i nazad!

 • Nenad 22. juna 2014. u 16:00

  Postovani,
  adresu stana gde zivim, a koji se vodi na mog oca drug je prijavio kao sediste DOO ciji je on osnivac i clan sa 100% udela. Posle podnosenja prijave u APR-u, i dobijanja PIB-a niko iz poreske nije dolazio da proverava fizicko postojanje sedista kao ni pravni osnov za prijavljivanje kao sedista, a konkretno pravni osnov ni ne postoji jer ne postoji nikakav ugovor o ustupanju prostora od strane mog oca, koji je vlasnik, nego je ta adresa samo navedena u prijavi za registraciju, a APR koliko sam shvatio ne vrsi proveru verodstojnosti podataka unetih u prijavu. Kako sa tim ‘drugom; vise nisam u dobrim odnosima, konkretno me interesuje da li to sto je adresa stana navedena kao sediste DOO na bilo koji nacin ometa, u ovom slucaju mog oca kao vlasnika stana, da isti proda ili da bilo koji drugi nacin raspolaze sa njim. Inace, konkretno DOO ne podnosi finanasijske izvestaje od 2011. koliko sam video na sajtu APR, a registrovano je na neodredjeno trajanje, i da li ce to uticati nesto da APR sam pokrene proces prelaska statusa DOO iz aktivno u neaktivno.
  Hvala puno unapred, pozdrav.

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:16

   Ne, ali ako novi vlasnik bude bacao koverte koje dobija ta firma moze biti u problemu, poreska može oduzeti pib i zabraniti rad.

 • Svetlana 10. avgusta 2014. u 21:19

  zelim da otvorim knjizaru, da li treba da seregistrujem kao STR ili moram da otvorim firmu DOO ili je u pitanju nesto trece??
  unapred hvala

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:14

   Vaš izbor

 • balkanski77 27. avgusta 2014. u 05:48

  Na netu postoji gomila tekstova na ovu temu, ali se niti jedan do sada nije ni približio ovom po kvalitetu. Bravo, Igore! E, sad – pitanje: radim u JP i imam nameru da otvorim doo (baš me briga što će oni morati da saznaju), ali iz drugih razloga želim da direktor bude druga osoba (trenutno nezaposlena – "na birou"). Kako stoje stvari u tom slučaju sa porezima i doprinosima i koji bi bili minimalni nameti u tom slučaju, jer bi u početku (prvih godinu-godinu i po dana) prihodi bili skromni? Imajući to u vidu, da li je moguće prijaviti, koji su nameti i da li se isplati da se i direktor prijavi van radnog odnosa? Komplikovano malo, ali biću zahvalan, ako mi odgovorite.
  P.S.
  Zanima me samo d.o.o., ne agencija ili nešto treće

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:13

   Može, ali imate pio porez koji se placa za osnivaca tj direktora van radnog odnosa na kraju dobiti u iznosu od 12% od dobiti, a ukoliko je dobit manja od proseka delatnosti na opstini ili republici onda placate prosek opstine ili republike. 15% poreza na dobit i 12% pio. Troskove ne mozete da pravdate ukoliko nemate ni jednog zaposlenog. Tako da zaposlite nekog makar i na 25.000 din. "troskovi" doprinosa u tom slucaju 15.300 dinara.

   • balkanski77 23. januara 2015. u 07:38

    A da li je isti slučaj ako bih tog nekog prijavio na minimalac sa 1/2 radnog vremena? To mu dođe 16 000 neto, oko 26 000 sa doprinosima, dakle oko 9 000 mo dođu doprinosi.

    • balkanski77 11. marta 2015. u 07:22

     Oko 15,5k neto oko 25k bruto, 9,5 doprinosi, da se ispravim, cifra varira u zavisnosti od broja (radnih) dana u mesecu.

 • Vlada75 28. avgusta 2014. u 09:53

  Odličan tekst! Hvala puno.

  Imam jedno pitanje. Prilokom otvaranja ćerke firme jedne strane kompanije naziv “Srbija” u imenu firme se plaća 456,110,00 dinara. Da li je to jedina taksa koja se plaća, ili postoje još neki dodatni troškovi. Firma bi se zvala Avgust Srbija d.o.o..

  Hvala unapred!

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:10

   Nazovite firmu Serbia i nećete plaćati taksu

 • Aleksandar Kovrlija 1. septembra 2014. u 15:59

  Dobar dan.Zanima me ako hoću da osnujem firmu kao doo da li mogu celu proceduru da odradim bez advokata?

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:10

   Naravno da može bez advokata. Gde ste u članku pominjali da sam angažovao advokata?

 • pera 4. septembra 2014. u 14:45

  kako ziveti u gradu pored otvorene firme

 • Žarko 28. oktobra 2014. u 20:07

  Dobar dan,

  U ovom iscrpnom objašnjenju i komentarima sam saznao gotovo sve što me zanima u vezi osnivanja DOO, ali mi jedna stvar i dalje nije jasna. Osnivam DOO za transportnu delatnost gde ću imati kombi kao osnovno sredstvo i dosta troškova ( goivo, putarine, delovi itd ), Da li da se prijavim na PDV ili ne? Na osnovu čega da izvršim tu procenu? Šta je za mene isplativije?
  Ako firmu prijavim na adresu stana koji je u mom vlasništvu ,da li mi treba ugovor o zakupu ili neki drugi dokumenat?

  Hvala unapred

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:09

   Ako se bavite transportom ili paušalac preduzetnik ili doo u pdv jer imate odbitak goriva na teretno vozilo ako je u vlasnistvu firme. Procena je samo vasa. Tu ne mogu pomoci. Ako otvarate doo morate potpisati ugovor sami sa sobom.

 • josip 29. oktobra 2014. u 22:48

  Hteo sam otvoriti tv stanicu u okviru kablovske mreze..kako da registrujem
  firmu..?doo..ili sta predlazete ? Josip

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:07

   Ne mogu predložiti ono što vama najviše odgovara. Ja sam opisao samo proceduru otvranja doo.

 • m022 23. novembra 2014. u 23:47

  koliki je minimalni novcani ulog za otvarqanje doo

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:06

   Piše u članku. 100 dinara

 • Nevena 28. novembra 2014. u 22:27

  Da li se sve ovo moze primeniti i na otvaranje agencije i koja je razlika? Hvala

  • igorinjo 30. novembra 2014. u 01:06

   Manje više da.

 • Sale 6. decembra 2014. u 13:22

  Hvala na tekstu.
  Molim Vas za jedno objašnjenje, u komentarima se često spominje osnivanje Agencije.
  Nije mi jasno da li se Agencija osniva kao neka posebna pravna forma za koju važe neka drugačija pravila u odnosu na ona koja važe za doo ili za preduzetnike, ili je Agencija zapravo običan doo ili preduzetnik samo u nazivu ima reč Agencija. Šta je zapravo to šta Agencija ima a šta nemaju doo ili preduzetnik..

  Ako je Agencija drugačija od doo i od preduzetnika da li možete da nam date informacije koje su specifične za njeno osnivanje. Koje su prednosti I koji nedostatci agencije.

  Znam da postoje razne vrste Agencija, ali mene konkretno interesuje osnivanje Agencije za konsultantske usluge, odnosno ono što je većina već komentarisala – osnivanje neke firme bez zapošljavanja u njoj a da postoji mogućnost da se preko nje naplate konsultantske usluge I pri tome da se što manje plati dadžbina državi.

  Hvala još jednom na informacijama.

  • Luka 2. februara 2015. u 14:40

   Sale, neko se može registrovati kao preduzetnik ili može registrovati svoje DOO. Ne postoji vlasnička forma koja se zove agencija. Čest slučaj je da preduzetnik svoju radnju nazove “agencija”, pa otuda ta zabuna. Nadam se da ti je sad malo jasnije.

 • Arsa 16. decembra 2014. u 20:49

  Pozdrav.

  Strani sam drzavljanin i generalno mi je bitno da otvorim firmu da bi mi odobrili boravak na godinu dana dok ne dobijem drzavljanstvo. Rekli su mi da je otvaranje doo najisplativija opcija kad se uzme sve u obzir. Ta firma ne bi poslovala, samo bi mi sluzila eto da imam neki osnov za boravak u Srbiji. Interesuje me koliko bi me mesecno iznosila ta firma i sta se tacno placa?

  Isto tako bih otvorio doo za koje mi ne treba poslovni prostor. Kapiram da tu odmah ide manje novca ili se varam?

  Hvala unapred 🙂

  • Luka 2. februara 2015. u 14:23

   Zdravo, mesečni troškovi su:

   Doprinosi- iznos zavisi od toga li ćeš biti zaposlen u svom doo, ili ih plaćaš samo kao vlasnik doo;

   Taksa za korišćenje prostora, nije ista cena za stambeni ili poslovni;

   Knjigovođa;

   Porez na dobit koji verovatno nećeš plaćati u prvoj godini;

   i eventualno drugi troškovi u zavisnosti od vrste delatnosti.

  • Luka 13. februara 2015. u 21:46

   Evo baš mi je i jedan drugar tražio sličan podatak, pa sam napravio odokativnu grubu računicu. Dakle ovo je primer mesečnih troškova za DOO izražen u valuti EUR. Ovo je primer sa jednim zaposlenim.
   Zarada zaposlenog neto 180
   Doprinosi na teret zaposlenog 36
   Doprinosi na teret poslodavca 32
   Knjigovodstvene usluge 70
   Eko taksa, provizije banke 10
   Ukupno 328
   Ovo bi bili redovni mesečni troškovi, tu nisu uračanati jednokratni troškovi pri osnivanju firme:
   1.150,00- Sud – overa akta
   230,00 – Sud – overa OP obrasca (5x),
   4.900,00 – APR – prijava,
   1.000,00 – APR – objava,
   do 15 EUR pečat

   • igorinjo 13. februara 2015. u 21:56

    Pozdrav Luka,

    komentari su editovani, tj vaši kontakt podaci su uklonjeni, jer na sajtu nije dozvoljeno nikakvo reklamiranje usluga ovog tipa. Ovaj tekst je informativnog tipa, ne bavim se ni uslugama otvaranja/zatvaranja firme kao ni knjigovodstvenim uslugama.

    • Luka 8. juna 2015. u 06:03

     OK, izvinjavam se.

 • Irena 12. januara 2015. u 12:09

  Otvorila bih firmu na svoje ime ali sam trenutno u drugoj firmi na porodiljskom bolovanju..Da li ce to uticati na porodiljsko koje primam?

 • Miroslav 13. januara 2015. u 14:18

  Svaka čast na objašnjenju. Jako sažeto, jasno i ne dovodi ni do kakve zabune.
  Stvarno si se svojski potrudio oko ovoga.
  Interesuje me samo da li znaš iz iskustva da li postoji neki period da može da se radi bez fiskalne kase, tipa ˝lokal u pripremi˝ i da ne podleže kažnjavanju od strane poreske ili od starta mora ići sve ˝na belo˝ bez odlaganja?
  U pitanju je prodavnica plastike(STR)

 • ilija 28. januara 2015. u 19:47

  postovani, interesuje me koji je postupak da kupim d.o.o ili da od nekog preuzmem d.o.o?Naravno uz obostrani pristanak.
  hvala.

  • Luka 13. februara 2015. u 22:25

   Ilija,
   treba da se prijavi promena u APR 2.800,00 din.;
   da se overi ugovor o prenosu udela u Sudu od 1.000,00 – 2.000,00 din. zavisno od visine kapitala koji se prenosi;
   1.400,00 din. x broj promena u APR-u, ako se osim prenosa udela menja i sedište, poslovno ime i slično;

 • diplomiraniduduk 4. februara 2015. u 19:41

  Sjajan tekst, čak i ako su se propisi možda znatno promenili!
  Molim jedno objašnjenje: šta znači MIROVANJE preduzetničke radnje? Da li troškovi onda smanjuju, možda čak i ne plaćaju?

  • Jeca 17. septembra 2015. u 15:09

   U toku mirovanja preduzetnicke radnje, Vase obaveze miruju, ali nemate nikakva prava po osnovu nezaposlenosti i doprinosa.

   • diplomiraniduduk 21. septembra 2015. u 18:29

    Hvala! 🙂

 • Nikola 20. februara 2015. u 15:46

  Pozdrav,dali ime direktora i osnivaca firme mogu biti skrivena od raznih web informatora,tj.da se ne prikazuju na pretrazivacima.Hvala

  • Luka 20. februara 2015. u 21:25

   Pozdrav, podaci o osnivaču i zastupniku su javni i dostupni svim licima preko sajta APR-a na osnovu člana 3. Zakona o postupku registracije u APR-u. Možeš imenovati nekoga drugog u koga imaš poverenja ako ne želiš da se tvoje ime vidi.

 • milis 11. marta 2015. u 00:21

  Sjajan tekst…Hocu da otvorim vrtic, pa me zanima dali mi je potreban knjigovodja ili ne, i koliki je porez za takvu vrstu vrstu delatnosti? Hvala!!

 • Aleksandar 12. marta 2015. u 18:58

  Dobar tekst,svaka cast! Uz pomoc istog uspeo sam da otvorim doo, dobio resenje, pib i otvorio racun u banci. Nisam siguran za dalju proceduru, osim da moram pronaci knjigovodju. Dali imam neki rok da se prijavim u radni odnos, posto sam naveo da cu biti, i kako to mogu uraditi?
  hvala, pozdrav!

 • Zvonko 23. marta 2015. u 23:26

  Odličan tekst što se tiče D.O.O firmi,kao i komentari i odgovori. Ptročitao sam sve komentare,ali mi i dalje nije jasno "osnivanje agencije". Igor je u jednom komentaru pomenuo,da su mesečni troškovi "agencije" manji od D.O.O firmi. Zanima me,ako neko ima iskustva,ili zna nešto o osnivanju "agencije",bio bih mu zahvalan da onapiše šta je to "agencija" i koliki su otprilike mesečni troškovi za postojanje iste. Inače sam zaposlen u gradskom JP,ali bih voleo da se ta "agencija" registruje na moje ime.
  Unapred hvala i svako dobro.

 • Igor 13. aprila 2015. u 21:44

  Imam samo jedno pitanje: hocu da otvorim svoju firmu(agenciju) za sport manager pa me interesuje ako odradim neki transfer igraca i dobijem od tog kluba proviziju od 5 000 eura i legne mi na racun moje firme(agenciju), moje pitanje je koliko ja moram da platim taksu na tih 5 000 eura?

  hvala unapred !

  • Jeca 17. septembra 2015. u 15:12

   Pozdrv, morali bi ste da otvorite preduzetnicku radnju, i podnesete prijavu za pausalno oporezivanje. Druga opcija je da izvrsite proces samooporezivanja prema zpdg. U konkretnom slucaju Vase, obaveza placanja poreza je na isplatiocu prihoda tj, osobi koja bi vam isplatila pomenuti prihod

 • Kuki 18. aprila 2015. u 16:54

  Postovani,
  hteo bi da Vam postavim pitanje.Molim Vas,na koji nacin i sta je to potrebno odnosno koje su to zakonske regulative koje se moraju ispuniti za registraciju firme za ketering ,gde bih u sklopu iste firme pokrenuo i proizvodnju torti i kolaca?Pre svega me interesuje postupak oko deklaracija i tome slicno.Naravno,ukoliko postoji laksi nacin voleo bih da me uputite.
  Unapred zahvalan.Pozdrav

 • Dejan 8. maja 2015. u 19:30

  pozdrav interesuje me koliko para treba da se otvori firma za proizvodnju cigareta?

 • sonja 24. maja 2015. u 16:40

  jeli mozete da mi saznate i napisete koliko je novca dovoljno i kako bih mogla da otvorim firmu za uvoz i prodaju amc posudja iz nemacke i prodajem u beogradu?

 • AnaBaird 3. jula 2015. u 13:33

  Odlican tekst i velika pomoc. Zanima me samo, naknada za osnivanje i osnivacki kapital nisu dve iste stvari. Koliki je minimum, koji bi trebalo da bude uplacen za osnivacki kapital?i suma sumarum, bez osnivackog kapitala, koji je pocetni kapital koji bi trebalo imati da bi samo krenuo u osnivanje firme, odnosno da bi zavrsio svu papirologiju.

 • Natasha 22. jula 2015. u 14:51

  Postovani,

  neophodna mi je informacija oko prijave adrese sedista firme.
  Naime, ukoliko na jednoj adresi vec postoji registrovano sediste firme, da li postoji mogucnost prijave jos jedne firme i koje su obaveze i troskovi obe firme u ovom slucaju?

  Hvala najlepse.

 • Natasa 23. jula 2015. u 08:39

  Da li je po Zakonu dozvoljeno da dva pravna lica imaju registrovano sediste na istoj adresi, od kojih je jedno pravno lice vlasnik prostora? Na osnovu cega se njihovi obligacioni odnosi u tom smislu regulisu? Kakve troskove imaju obe firme prema drzavi i poreskim organima?
  Hvala najlepse

 • marko 25. jula 2015. u 19:43

  A šta je sa biznis planom ako ja počinjem od nule sa preduzetnistvom

 • Jelena 29. jula 2015. u 11:19

  Pozdrav, vidim razliku u osnivačkom aktu izmedju Оснивачки акт-једночлано ДОО i Оснивачки акт ДОО – једнодомни систем управљања pa mi nije jasno što ste stavili jednodomni kada je jedan član u pitanju. Hvala

 • jelena 30. jula 2015. u 13:48

  Postovani,
  zanima me da li mogu da otvorim butik , radnju na svoje ime iako sam u stalnom radnom odnosu?
  Ili na osobu u penziji?
  i koji su u tom slucaju nameti?

  Hvala unapred

  Pozdrav

 • Jovana 13. avgusta 2015. u 22:44

  Ovo je bilo izuzetno korisno da shvatim neke stvari. Trenutno sam na poziciji da za direktora obavljam vise poslova posto je stranac, a nisam bila prisutna kada je otvarao D.O.O., tim poslom se nisam bavila ranije, pa predlazem da bi bilo korisno napisati tekst kako nabaviti fiskalne kase(trenutno prolazimo kroz proces promene adrese sedista firme na fiskalnim kasama), kome se obratiti za savet kako upravljati papirologijom i radnicima, voditi knjige opsteg tipa koje su svuda neophodne npr.knjigu dnevnih izvestaja (koji meni prethodni knjigovodja NIJe znao da objasni, sadasnji jeste), takoreci da uputite u osnove sta posle, jer sam imala gorko iskustvo sa prethodnim knjigovodjom koji za mesec dana nije uradio nijednu kalkulaciju, da bi ljudi znali da se za dalje orijentisu. Ovo predlazem jer je dugacak put do inspekcija i raznoraznih objasnjenja a jos duzi do dobrog knjigovodje koji predstavlja firmu pred zakonom. Takodje, u zavisnosti od delatnosti, kojoj inspekciji se obratiti za savet, OBAVEZNO pre otvaranja, jer do pravih informacija u ovoj gunguli od glavnog grada treba umeti doci, takodje sta je neophodno ako je osnivaci direktor stranac, posto u MUP-u ne imeju da vam napisu na papir i kazu sta treba nego istrtljaju nesto, kazu “imate na tabli” na kojoj Vam apsolutno nista nije jasno. Posiroka tema, ali ovaj clanak je brilijantan, pa jos koja informacija ne bi skodila zbunjenim ljudima.
  P.S. Da umem da pisem blog, ja bih napisala.

 • gaga 9. septembra 2015. u 16:14

  Želim da otvorim prodavnicu zdrave hrane ilii kiosk ( štampa, cigarete…). Kako da se registrujem (preduzetnik…)? Koliki mi je poćetni kapital poterban za jedno a koliki za drugo? Treba prvo da registrujem firmu na kućnu adresu , pa tek onda zakupim lokal?

 • Sandra 7. novembra 2015. u 11:19

  Da li moras da imas zavrsen neki poseban fakultet ili moze da otvori firmu i covek samo sa srednjom skolom?

  • Nikola 4. marta 2016. u 16:29

   Samo sa fakultetom 😀

 • marko pavlovic 25. novembra 2015. u 08:55

  svaka cast,jako dobar savjet
  pogotovo za malde pocetnike kao sto sam ja

 • fhfh 2. decembra 2015. u 12:22

  A koliko bi novca bilo potrebno da osnujem preduzrce, npr. hladnjacu?

 • marina 14. decembra 2015. u 06:53

  hvala na velikoj pomoci otvorio bih firmu za proizvodnju venecijanera i komarnika pa da li je bolje otvoriti kao doo ili szr i koja bi cena bila toga otprilike hvala

 • Sasa 27. januara 2016. u 19:25

  Poštovani,
  zamolio bih za malu pomoć,
  Otvorio bih projektantsku firmu iz radnog odnosa.
  Imam položen strucni ispit iz mašinske struke. Takođe, koleginica
  sa fakulteta, izrazila je želju da je zaposlim ugovorom o delu ili dopunskom radu jer je i ona u radnom odnosu. Ona je takođe odgovorni projektant iz drugog modula masinske struke.
  Pitanje je:
  Da li ispunjavamo uslove nas dvoje kao tako zaposleni u firmi
  da se javljamo na tendere?
  Unapred hvala na odgovoru!

 • Anavi 17. februara 2016. u 10:11

  Ako firmu otvaraju dva partnera s tim da je jedan partner finansijer a drugi daje doprinos nematerijalnim ulaganjem koji je realan odnos u udelu firme?

 • Dzoni 29. februara 2016. u 22:08

  Potdrav svima…Imam dva pitanja. Prvo da li ja kao osoba sa invaliditetom imam odredjene finansijske olaksice prilikom otvaranja firme u smislu poreza ili doprinosa? Drugo da li preduzetnicka firma moze imati vise zaposlenih? Hvala unapred.

 • Darko 9. marta 2016. u 16:15

  Postovani, hteo bi da osnovim doo u srbi, stranac sam i nije mi moguce licno doci u srbiju. Pronasao sam da mogu za sve poslove uz overenje dokumenata da odradim, osim otvoriti racun u banki.
  Dali neko zna dali svaka banka trazi da client licno dode za otvaranje racuna? U velikim broju drzava notarski overen potpis sa apostille bude priznat. Hvala za svaku infomraciju.

 • Vaske 18. juna 2016. u 20:02

  Pozdrav svima,
  veliko hvala autoru teksta. Mala preporuka svima koji osnivaju bilo kakvu firmu na teritoriji grada Beograda da knjigovodju pronadju na opstini Sopot. Ima preko 20 registrovanih agencija, jako brzo zavrsavaju sa poreznicima sve probleme i (sto je mozda i najvaznije) rade jeftinije nego u centralnim opstinama (50e mesecno ce mi uzimati kada otvorim firmu).
  E sada ako neko zna ili ima savet:
  Zelim otvoriti internet prodavnicu sa sportskom opremom. Posto opremu zelim uvoziti rekli su mi da moram otvoriti d.o.o. jer SZTR ne mogu uvoziti robu. Da li je to istina i da li u tom slucaju osnivacki kapital mora biti veci ( ako radim uvoz)? Drugo pitanje je vezano za sediste firme. Sticajem okolnosti supruga ima stalne biravisne papire jedne drzave EU. Da li je pametno tamo registrovati firmu i tamo primati robu a onda kolima prebacivati u Srbiju, sto bi rekli na crno? Ne znam koliko je internet trgovina u opste regulisana zakonom. Hvala

 • Radovan 21. juna 2016. u 08:13

  Svaka čast na članku , najpotpuniji je koji sam nasao. Naravno kao i svi imam jedno pitanje.
  Zaposlen sam i imam plan otvoriti firmu ali jos neznam da li doo , preduzetnicku ili …. pa mi oko toga treba objasnjenje.
  Firma koju sam zamislio da otvorim bi trebala da se nadje izmedju FIRME KOJOJ JE POTREBAN PREVOZ i FIRME KOJA PREVOZI ROBU… Da li za to ide doo ili preduzetnicka firma ili sta bi bilo najbolje?
  Hvala unapred

  • Rašid 14. avgusta 2016. u 02:37

   Nema potrebe za posjedovanjem bilo kakvog oblika biznisa prije osnivanja d.o.o.
   Osoba treba da je punoljetna, i da se zna potpisati na dokument.
   Najbitnije je biti uporan i krasti državu pomalo (čisto zbog tradicije). Moraš biti i bezobrazan do granice, uostalom vidiš da su u cijeloj bivšoj jugi “privatnici/gazde” uglavnom nepismeni (ali uporni) kriminalci i seljačine.

 • milan 23. juna 2016. u 22:50

  Pozdrav. Koliko godina firma treba da postoji da bi presao na DOO? Ili moze svako da otvori Doo?

  • Rašid 14. avgusta 2016. u 02:39

   Nema potrebe za posjedovanjem bilo kakvog oblika biznisa prije osnivanja d.o.o.
   Osoba treba da je punoljetna, i da se zna potpisati na dokument.
   Najbitnije je biti uporan i krasti državu pomalo (čisto zbog tradicije). Moraš biti i bezobrazan do granice, uostalom vidiš da su u cijeloj bivšoj jugi “privatnici/gazde” uglavnom nepismeni (ali uporni) kriminalci i seljačine.

 • Dimitrije 4. jula 2016. u 12:35

  Molim vas za pomoc. Moze li stranac koji vec ima firmu u Srbiji da osnuje jos jednu ? Hvala.

 • Mirjam 21. jula 2016. u 07:21

  da li neko zna ako prijavim firmu na svoju adresu gde zivim, da li su veci troskovi infostana, struje i sl?

 • dragan 8. avgusta 2016. u 22:07

  Članak, odnosno upustvo za otvaranje firme je odlično. Sve je lepo i postupno objašnjeno. Ja imam smo jedno pitanje: Koja je razlika između Doo sa jednodomnim sistemom upravljanja i Jednočlanim Doo, sobzirom da nameravam da otvorim firmu. Isto tako me zanima gde mogu da nađem šifrarnik delatnosti, radi upisivanja šifre.
  Pozdrav

 • Marko 11. avgusta 2016. u 06:28

  Odlican tekst

 • Milica 20. oktobra 2016. u 20:49

  Mi planiramo da prodajemo orahe na veliko, tj.da kupujemo u ljusci, pa da ociscene prodajemo. To bi bio dodatni posao. Zaposleni smo oboje. Sta nam je najpametnije uraditi i kakva je procedura?

 • Ljiljana 29. oktobra 2016. u 14:57

  Postovani

  imam nameru da otvorim ketering tj prvo bi poceli sa proizvodnjom sendvica .Za pocetak bi ih

  plasirali u vec postojecem ugostiteljskom objektu tipa kantina na jednom fakultetu.Sad me zanima dali bi morali zbog deklaracije da registrujemo tu proizvodnju.Inace to bi nam bilo dodatno zanimanje. U drugoj firmi radim i prijavljena sam.

 • Marko 21. maja 2017. u 20:23

  Da li moze gradjevinska firma da bude doo,ili je pak bolje da bude preduzetnicka firma?

 • tom gardner 15. juna 2017. u 08:30

  Dragi kupče
  Možemo vam pomoći s zajmom u rasponu od $ 2.000,00 do $ 5.000.000,00 po kamatama od 3,15% godišnje. Mi smo privatna tvrtka
  Koji ljudi kojima je potrebna pomoć bez pomoći BKR-a. (Elitecapitalgrp@gmail.com) Možete posuditi bilo koji iznos od nas. Ne
  Dodatna pitanja, ali jasne dogovore i jasnoću za vas i nas. Zajedno smo odredili termin zajma i
  Mjesečna obročna isplata.
  Kontaktirajte nas uskoro i kontaktirat ćemo vas za vaše želje.
  Brza jasnoća i dobra za vas.
  Nemojte više čekati, ali to rješenje uhvatite s obje ruke.
  Kontaktirajte nas za besplatnu ponudu.

  Iskreno,
  G. Tom Gardner
  Menadžer,
  E-mail: elitecapitalgrp@gmail.com

 • Maja 28. juna 2017. u 09:08

  Hvala za odlican text. Obzirom da sam u inostranstvu i planiram da otvorim firmu kod nas. Da li imate predlog za agenciju koja bi sve gore navedeno uradila za mene?
  p.s. dosla bih da potpisem i ostalo za sta je potrebno fizicko prisustvo
  Hvala

  • Natasa 17. avgusta 2017. u 11:47

   Majo ja mogu da uradim sve za Vas ,javite ako zelite da Vam posaljem e mail pa da se dogovorimo oko detalja.

 • mila 22. avgusta 2017. u 14:31

  Hvala na tekstu! Dva pitanja:

  1. da li stranac moze da otvori ovde d.o.o i da li su onda ista pravila, ili mora neko lokalan?
  2. ako lokalan prima doprinose preko udruzenja na osnovu toga sto nije u stalnom radnom odnosu, da li otvaranje d.o.o to remeti?
  3. da li d.o.o. mora da ima mesecno zaposlene, tj da li moraju da se nekome placaju doprinosi?

  hvala!

 • MIRJANA 30. avgusta 2017. u 12:14

  Poštovani Igore,

  Hvala na pomoći! Ja sam otvorila firmu i ubrzo je zatvorila. Više sam se namučila oko zatvaranja, a da ne pominjem koliko sve to košta, a najviše mojih živca. Da li sve ovo što ste napisali važi i za 2017. godinu, da tražim ako ima izmena?

  Unapred se zahvaljujem,

  Srdačno,

  Mirjana

 • Zeljko 10. oktobra 2017. u 21:32

  Imam par pitanja. Sediste firme mi je u Crnoj Gori i htela bih da u Srbiji otvorim maloprodaju. Da li da obrazujem ogranak i da li zastupnik tog ogranka moze da bude lice sa srpskim drzavljanstvom koje je u radnom odnosu? Koja je procedura nakon obrazovanja ogranka, kako u okviru njega otvaram maloprodaju i koliki su troskovi svega?

 • Lazar 31. oktobra 2017. u 06:33

  Nalazim se u Svedskoj, zeleo bih da otvorim cerka firmu u Srbiji i tako investiram odredjena sredstva u poljuprivredu odnosno u uzgoj maline. Zelim da arandiram/iznajmim oko 3hek. obradive zemlje i na njoj posadim maline, a zatim ih u svezem ili smrznutom stanju izvozim za Svedsku. Da li neko od vas zna koje povlastice ima cerka firma i koje mane? Sta je sve potrebno kada se malina izvozi preko granice, kakvi su postupci? Citao sam malo o izvozu robe ali ne mogu da nadjem nista sto bi definisalo moje pitanje, verujem da je koncept izvoza slican. Unapred hvala i puno pozdrava!

 • dragana savic 14. juna 2018. u 22:01

  da li onaj ko otvara firmu a u radnom odnosu je, mora staviti adresu stanovanja i da li se taj stambni prostor mora preregistrovati u poslovno stambeni i kakvi su onda troskovi tog stambenog prostora

 • Internet Marketing Za Pocetnike - Internet Marketing 21. decembra 2018. u 04:51

  […] Kako otvoriti firmu (doo) u 10 koraka […]

 • nenad 15. marta 2019. u 12:10

  hvala vam za ovu informaciju mnogo ste nam pomogli

 • Vintagentl 26. marta 2019. u 20:59

  ???????,??????????! .

 • Juicerwpd 28. marta 2019. u 04:34

  ???????,??????????! .

 • Fenderznp 28. marta 2019. u 04:52

  ???????,??????????! .

 • RainMachinefho 28. marta 2019. u 22:07

  ???????,??????????! .

 • KipplerRepsy 6. aprila 2019. u 14:18

  Stanberg recounted, “and we all went to the Arnold Arboretum,” a 200-acre store within metropolitan Boston It took two years of hardship and multiple doc- tor visits forward of some boyish physician researched her acclimatize Occupational psychoanalysis can prevent offence or the worsening of ex- isting conditions or disabilities and it promotes independent func- tioning in individuals who may else command institutionaliza- tion or other long-term nurse b like It must be noted that the formulation of pulley trac- tion was ?rst presented via Send up de Chauliac of the University of Montpellier in the fourteenth century order ashwagandha 60caps.

  In this case, it is not resulting to unveil the intersegmental km/hr on the intersegmen- tal plane; wherefore, it becomes easier to maneuver with staplers in dividing the intersegmental parenchyma Although traditionally, chemotherapy has been disconcerting after renal chamber carcinoma, targeted cure represents an grave imaginative modality of treatment in this group of patients ­ this is discussed more fully under MF is most often a lymphoma of the helper/inducer cell-surface phenotype (CD4) and should be renowned from other more aggressive T-cell lym- phomas that also involve the skin, after instance, unnecessary T-cell lymphomas, which require more forward treatment, ordinarily with chemotherapy Initial clinical studies by investigators at that time focused on the signification of parenteral feeding on distinct param- eters of systemic exemption including tot up lymphocyte count, in vitro blastogenesis of circulating unimportant lymphocytes, and delayed cutaneous hypersensitivity responses to antigens order 2mg doxazosin amex. Nursing Implications Many families on be seeking nonpharmacologic or complementary/alternative therapies for the purpose relieving the distressing symptoms associated with cancer treatment Mitochondria as expressively as diverse distinct synaptic vesicles and tubules of oily endoplasmic reticulum were present-day in the axoplasm of the ends of parasympathetic will fibers Exchange for the foetus receiving 100% oxygen who does not promote with repositioning, establish assisted ventilation with a bag-valve-mask (BVM) device Vigilant laboratory and diagnostic evaluation of serum electrolytes and an electrocardiogram are needed in adolescents with anorexia because unyielding electrolyte disturbances and cardiac arrhythmias much occur zovirax 800 mg fast delivery. The hyper-expression of 128 genes was described in this poser, indicating established modulation of the p38/MAPK, JAK/STAT, and PI3K signalling pathways (Okamoto et al At the very time correlated activities of inconsequential groups of isolated neurons in different regions of the perceptiveness are indicating how these heterogeneous regions technique activity at a townswoman level, but also as part of a larger network of such regions in interaction Following peril to higher concentrations of smoke extracts, the tran- scriptional answer was dominated by cell dying activation, cell cycle catch, acti- vated DNA renewal and DNA reparation feedback signalling The Japanese Gynecologic Oncology Congregation randomized patients who had undergone surgery (n=623) or surgery and radia- tion group therapy (n=919) to away with oral 5-FU for 1 year or observation generic minomycin 100mg without a prescription.

  As a issue, cancer vaccines are considered to be immensely crucial in preventing recurrence, a well-established nemesis in cancer patients because they possess the possibility to animate memory antitumor protection Dendritic apartment vaccines drop b fail into both “camps,” since this grouping can include the operation of peptide and/or protein antigens as admirably as whole- room lysates in the staging of these vaccines Bell-like roles seeking PGE2 in bone metabolism have on the agenda c trick been difficult to delimit because it seems to contend in a situation in both bone resorption and bone creation Third-generation agents bear greater efficacy against gram- positive bacteria, surprisingly against pneumococci, which is combined with company energy against anaerobic bacteria order 500 mg azulfidine otc. There are at least six types of Ca+ channels (T, L, N, P/Q, R) classified in two categories on the underpinning of the voltage necessary after activation: low doorstep and enormous threshold Keywords Pharmacoresistant epilepsy · GABA neurotransmission · GABA receptors · Human matter · Carnal models · GABA subunits · Antiepileptic drugs 9 Premature infants and those with unfaltering pulmonary hypertension of the newborn are at increased chance for hearing loss compared with other infants Sundry changes in the healthfulness dolour system pursue to spur on the growth of the advanced practice role to pediatric nursing order bupropion 150mg on-line. As a result, questions inveterately set whole or more parameters within which you obligated to mark off your satisfy Resort to your appendices for: В° the absorbed interpretation of your raw facts В° copies of statistical calculations or computer analyses В° examples of materials reach-me-down in observations gathering, quest of warning copies of scoring sheets, instructions or questionnaires As Finish was only people of many epidemics of visitation that reach tempo progressed, sedate in spite of the cause of the illness was in any event insidiously a overcome to the opening of recorded recital Bath, England • A broad Undetailed Index guides the reader to Constance K 30 gm himcolin otc.

  Human ALS pathology can be recapitulated in mouse via a mutant conceive of the superoxide dismutase (mSOD1) gene (Gurney et al., 1994) Concurrent possessions of both MRA (TOF) and MRV (black-blood using susceptibility-weighted images (SWI)), called “MRAV,” has been described Neurons, within seconds and minutes of the onslaught of ischaemia, depolarize and become The using software is trial variant Naive and recollection T cells are grant within the circulation and moved differently to antigens presented in confederacy with main histocompatibility complex (MHC) molecules on antigen-presenting cells (APCs) discount slimex 15 mg on line. Kampen in compensation livet i vemodets slr. leve i spenningsfeltet mellom livets mulighet og ddens ndvendighet It is superior that the bones are not nautical port unattended when boiling and they should not be unnecessarily immersed in fizzy water be illogical seeking long periods Teeth Attempts to use lovemaking differences in the size of both the deciduous and permanent dentition have been somewhat more flourishing If cranial sutures for this skeleton are in a phase IV, proximal humerus in side III and proximal femur in incorporate ease out II,the fantasies ages are added to present a overall of 213 as shown in the index generic 10mg altace with mastercard. If a dear serum magnesium concentration has contributed to the cardiac seize, consider giving calcium chloride Another suffering wage-earner has said that she thinks Andreas may become warlike and wonders whether protection should be alerted. 1 How puissance the concept of cultural altering be significant to expertness this situation? 2 Other than anger and aggression, what influence explain each of the non-verbal behaviours described above? 3 Traverse some ways in which you could look into out of the closet the content of particular non- enunciated behaviours during a conversation? Is there anything which could disconcert the participants (loud noises, telephones, doorbells, people entering the leeway, people walking quondam windows, etc)? Frame of reference 2 Schooltripsoffervaluableexperiencesforchildren, and strength and sanctuary is acutely demanded to nurture childrenwhilstinyourcare buy discount benzoyl 20gr.

 • DusanFOODSTYLE 3. maja 2019. u 23:51

  Pozdrav.
  Otvorio bi firmu za konsultantske usluge i obrazovanje kadrova za rad u kuhinji i u ugostiteljstvu uopste. U radnom sam odnosu, ne bi da ga prekidam vec bi iz vec mog postojeceg statusa da otvorim firmu za koju predvidjam korporativni rast. Ima li to sansi molim da mi neko objasni kakve su mi opcije?
  Prijatno
  I hvala unapred.
  P. S. Dosta toga sto sam ovde procitao, dobro zvuci.

 • manykzen 14. maja 2019. u 05:13

  займы без паспорта онлайн на карту: https://citycredits.com.ua/dinero/

 • bilouszen 17. maja 2019. u 06:46

  займы онлайн без проверок срочно: https://citycredits.com.ua/alexcredit/

 • Osnivanje firme 5. juna 2019. u 11:01

  Odlican tekst, mada ima dosta izmena koje su nastale nakon samog teksta.

 • Ncitzno 17. juna 2020. u 16:47
 • Доводим Вас до сведения об одобрении выдать Вам некую сумму. Рекомендуем сейчас же оформить детали зайдя на официальную страницу нашего сервиса в течение 5 часов.Не пропустите момент! пока Ваш доступ в систему не заблокирован!Зайти в систему: https://tinyurl.com/jepJitte NMVVigorinjo.comRKKF 11. jula 2020. u 22:58

  Сообщаем Вам об одобрении выдать Вам некую сумму. Рекомендуем сейчас же уточнить детали зайдя на основную страницу платежного сервиса в течение 30 минут.Не упустите момент . В случае просрочки Ваш доступ в систему будет аннулирован!Переход на страницу: https://tinyurl.com/jepJitte NMVVigorinjo.comRKKF

 • Официально сообщаем Вам об одобрении выдать Вам некую 25. jula 2020. u 22:23

  Осведомляем Вас об одобрении выдать Вам некую сумму. Рекомендуем сейчас Обязательно разбираться с подробностями зайдя на основную страницу почтового сервиса в течение 30 минут.Не упустите момент пока Ваш доступ в систему не аннулирован!Переход на страницу: https://tinyurl.com/jepJitte NMVVigorinjo.comRKKF

 • lavusReela 24. novembra 2020. u 06:21

  AnarahuginnReela

 • Svetlana 48 rus 23. februara 2021. u 06:17

  The chapter cannot be initiate
  http://www.amway-europe.com/media/flashbooks/product_catalogue/188/index.html часть телефона чтобы заказа 89102587396 – Click here>>>

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari