3G Internet u Makedoniji – Lično iskustvo

Author Igor Jovanovski    Category Lično     Tags , ,

Nedavno sam posetio glavni grad Makedonije – Skoplje. Otisao sam malo do familije u posetu, ali posto sam imao da završim neke sitnice na sajtu koji sam nedavno pustio u rad, trebao mi je pristup Internetu.

Rodbina kao rodbina, odmah mi je ponudila svoje računare, ali nazalost oni nisu imali softverske alate koji su mi trebali u tom trenutku, a da im istaliram sve to nisam hteo. Sa sobom sam poneo svoj lap top misleći da se nakačim na njihov wireless ali tu nastaju problemi. Niko od njih nema WiFi ruter, mreže koje sam uhvatio u okolini su bile zaključane.  Od internet provajdera su dobili ADSL modem i bilo je potrebno da se prvo uspostavi konekcija preko računara da bi mogao da surfujem. Instalacioni CD nisu imali, a mene je mrzelo da sad čačkam i da tražim i kao jedino logičko rešenje u tom trenutku mi je bilo da kupim prepaid broj da ga stavim u moj 3g modem i da se tako nakačim na Internet.

Raspitao sam se kod rodbine koji mobilni operater je najpovoljniji i rekoše mi da uzmem broj kod Vip-a. Na sajtu sam pogledao da imaju super paket za internet (500 mb za 290 denara – 4,3 eura). Odlazim u prodavnicu, kupujem karticu, uredno mi stiže poruka da je broj aktiviran kao i parametri za povezivanje na internet. Šaljem SMS kako bih aktivirao Internet paket, uredno stiže i odgovor da je paket aktiviran. Dolazim kući i hoću da proverim poštu preko mobilnog i dobijam odgovor da ne mogu da se konektujem. Promenim telefon, opet isti odgovor (u pitanju su Nokia telefoni sa Symbian OS). Vraćam se u prodavnicu gde sam kupio karticu (5 minuta pešaka, sva sreća pa nije daleko), požalim se na problem i dečko koji je radio kaže da je potrebno da prođe 2-3 sata pre nego što usluga bude aktivirana i da ukoliko budem imao problema navratim kasnije. Nakon par sati, isti problem se i dalje javljao i odlučim da ponovo prošetam do “ljubaznog” prodavca koji me je uputio da idem u Vipovo predstavništvo u centru grada. Strpljenje me je izdalo, karticu sam bacio (dao sam 300 denara za broj, sa 300 denara kredita, ali 290 mi je otišlo na Internet koji sad ne mogu da koristim).

Prelazim ulicu i ulazim u predstavništvo T-mobile Makedonija. Kupujem prepaid broj (690 denara – 10.5 eura – sa 600 denara kredita). Prijatna gospođica je sve odradila, ubacila karticu u telefon, aktivirala broj i internet uslugu (2gb protoka za 531 denar – 8 eura). Internet je odmah proradio, a pokrivenost 3G signalom u širem centru Skoplja bila je jako dobra. Brzina Interneta je varirala u zavisnosti od jačine signala, ali veza je bila konstantna, tačnije veza nije pucala, a to mi je bilo jako važno jer sam morao da uploadujem neke slike na sajt.

Moja lična preporuka je da ukoliko idete u Makedoniju, a treba vam Internet, kupite T mobile karticu i aktivirate neki od Internet paketa koje nude uz prepaid broj.

U nastavcima: Odnos brzina/cena Interneta u Srbiji i Makedoniji…

3 Comments to “3G Internet u Makedoniji – Lično iskustvo”

  • Marko 22. maja 2013. u 16:37

    korisno uputstvo za mene

  • Dragan Marinkovic 31. decembra 2016. u 18:25

    dobra reklama za t-mobile

  • Tundra 4. marta 2017. u 14:28

    Reklama za T-mobile? Neee, nije nego je VIP tezak raspad sistem. Oni kod Agencije za elektronske komunikacije u ovom trenutku imaju izmedju 2 i 3 hiljade otvorenih zalbenih postupaka. Znate koliko ima korisnika koji ne zele da se bakcu papirologijom pa se nisu zalili? Minimum 5 puta toliko. Druga firma po tome je Blizoo, kablovski operator koji je u vlasnistvu VIP-a. Sve na svemu imaju oko 5 hiljada aktivnih zalbi kod drzavnih institucija. Amatersko udruzenje.

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari