Koliko naplatiti jedan Internet sajt?

Author Igor Jovanovski    Category Razmišljanja     Tags , ,

Večita dilema zar ne?

Pričajući sa prijateljima mogu da zaključim da nema pravila. Svi imaju svoj vid poslovanja i drugačije viđenje ovog problema. A piranje možda jeste trivijalano, ali nimalo naivno.

Možemo sebi postaviti određena pitanja:

  • Koliko je klijent spreman da plati?
  • Da li sam dobro procenio klijenta?
  • Da li mi treba keš u ovom trenutku?
  • Da li će želeti odžavanje pa da mu umanjim cenu sajta da bih posle uzeo te pare kroz održavanje?
  • Da li da mu u startu ponudim i održavanje ili da sačekam kad završim web sajt?
  • Da li ponuditi mesečno održavanje ili održavanje po poslu?

Takođe možemo postaviti sebi mnoga druga pitanja, ali bi bilo najbolje da na njih zaboravimo i da cenu odredimo prema  zahtevima za izradu web sajta.

Moj savet je da vidite koliko vam zaista treba vremena da uradite web sajt. Ako ste razvijali svoj CMS i potrebno je samo da napravite templejt i da ga integrišete sa svojim CMS sistemom ili nekim drugim gotovim sistemom za upravljanje sadržajem, treba da uračunate i vreme koje vam je bilo potrebno da razvijete CMS ili potrebno vreme da savladate neki od postojećih sistema.

Cenite sebe, kako bi vas i drugi poštovali. Nemojte raditi za male pare, jer to nigde ne vodi. Ne možete uraditi sajt za npr 100-150 evra, a da za odžavanje tražite 50 evra mesečno. Jednostavno to ne ide tako. Bolje je da odradite jedan sajt u par meseci ali da on bude kvalitetno odrađen.

Međutim konkurencija je velika i postoji veliki raspon cena.

Ako date cenu koja je visoka (recimo preko 1000 evra) najverovatnije ćete “ispušiti” jer će onima koji su spremni da plate toliku cifru uleteti jake firme koje kupe kajmak i imaju mnogo jače reference od vas. Ako date neku osrednju cenu (400-800 evra) postavlja se pitanje da li neki student može to isto da napravi za 200 evra i da vam uzme posao. Ako pak date nisku cenu (300 ili manje) ne cenite sebe, cimanje se ne isplati jer ste za to vreme mogli da se zaposlite kao kasir u MAXI-ju ili kao prodavac u Ušću i da bez ikakve odgovornosti, kreativnosti ceo dan pričate kao pokvarena ploča “Dobar dan, izvolite”) i da na kraju kapne 200-300 evra.

I savet za kraj: Držite se prve ponuđene cene, ne prihvatajte cenjkanje, jer i ukoliko dogovorite održavanje sajta klijent će očekivati od vas da i tu spustite cenu. Ako jednom spustite cenu, spustićete je svaki put.

1 Comment to “Koliko naplatiti jedan Internet sajt?”

  • tepisi 27. novembra 2010. u 22:16

    Ima smisla. Treba imati puno referenci i uspeha, posle cena i nije problem.

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari