Predstavljanje na Internetu – Kompanijski e-mail

Author Igor Jovanovski    Category Razmišljanja     Tags ,

U poslednje vreme, sufrujući Internetom nailazim na sajtove koji na svojoj kontakt strani imaju “nedomenske” mailove. Tačnije koriste mailove koje su dobili od svojih Internet provajdera ili besplatnih @gmail, @yahoo i u jako malom broju slučajeva @live i njegove varijacije (msn, hotmail).

Da li su za ovu pojavu krivi Web developeri ili klijenti koji su navikli da rade u svom omiljenom mail klijentu?

Mislim da je greška obostrana.

Klijenti ne razumeju potrebu da imaju domenski mail jer im je mnogo lakse da otvore gmail ili yahoo,  dok je krivica Web developera zašto ne objasni klijentu koje su prednosti domenskog maila.

U današnje vreme svi se trude da za jako kratko vreme urade što više sajtova, pa koriste gotova rešenja i prilagođavaju templejte za ono što im treba i ne pokazuju ni malo elana da klijetu ponude neku dodatnu vrednost u vidu nekog saveta kako bi mogao da unapredi poslovanje na Internetu.

Jedna od tih sitnica koja posetiocima unosi poverenje jeste konktakt strana. Ona mora sadržati sve elemente kao što su nazv firme, sedište, kontakt telefone – fiksni je obavezan, i mail. Jako neprofesionalno izgleda kada stavite za svoj mail imefirme@gmail.com. Web developeru nije problem da napravi u admin panelu jedan forward i da npr stavi office@imefirme.rs koji će mailove prosleđivati na klijentov mail imefirme@gmail.com. U tom slučaju potrebno je da klijent sa njegove strane u svom gmail ili yahoo nalogu podesi da može da odgovara na mailove sa maila office@imefirme.rs.

Ovo je samo jedna od varijanti. Postoji i druga za koju smatram da je mnogo bolja i elegantnija, a to je da klijentu podesite Google apps. Za pola sata truda, klijent će imati na raspolaganju do 50 domenskih mailova kapaciteta od 7gb, neograničen broj grupa i fordwarder-a i neće opterećivati server. Samim tim imaće pristup aplikaciji iz njegovog omiljenog web browsera ili mail klijeta. Takođe klijent će moći da poštu prima direktno na mobilni telefon uz minimalne troškove ukoliko plaća 3G saobraćaj, što može da bude velika prednost ukoliko je često na putu i ne može da ima svakodnevni pristup Internetu.

Još jedan savet web developerima

Preporuka je najjeftinija reklama. Klijenti koji su zadovoljni vašim uslugama i načinom kako ste im uradili sajt preporučiće vas i svojim prijateljima, poslovnim partnerima i to možemo nazvati viralnim marketingom ;). Zato, potrudite se oko svakog sajta i ispoštujte klijenta, a za uzvrat možete dobiti još novih poslova.

4 Comments to “Predstavljanje na Internetu – Kompanijski e-mail”

 • Prokka 26. januara 2011. u 15:07

  Bilo bi lepo da napraviš i uputstvo za podešavanje google aps-a 🙂 nikad nisam probao, ali uputstvo ne može da škodi.

  P.S. Na strani tvoje agencije u delu "O nama" nema ni jednog imena, mogao bi to da promeniš jer ljudi vole da posluju sa ljudima, a ne sa firmama 🙂

  • igorinjo 26. januara 2011. u 15:11

   Neces mi verovati ali vec sam napisao pola sledeceg clanka o Google Apps. Ide od sutra.

   Moja agencija postoji samo na netu. Firmu ne otvaram dok fax ne privedem kraju jer ga onda nikad necu zavrsiti. 😉

  • igorinjo 18. marta 2011. u 02:27

   Proko samo za tebe, ako do sada nisi video http://www.igorinjo.com/2011/03/podesavanje-googl

 • Radiša Urošević 1. februara 2011. u 23:29

  "Zato, potrudite se oko svakog sajta i ispoštujte klijenta, a za uzvrat možete dobiti još novih poslova."

  Jedan nezadovoljan klijent u proseku o tome obavesti 7 drugih klijenata (ili potencijalnih klijenata). Jedna od stvari koje sam zapamtio na nekim davnim predavanjima 🙂

  P.S. Drž' se tog plana, da što pre zalijemo tu diplomu 🙂

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari