Facebook fan stranice i sigurnosni protokoli

Author Igor Jovanovski    Category Projekti     Tags , , ,

Još pre par meseci neko mi se preko Skype-a požalio kako ne može da vidi sadržaj određenih Fan stranica na Facebooku kada uključi opciju da surfuje preko HTTPS protokola. U početku mi je bilo jako čudno i na to nisam obraćao pažnju zbog obima posla kojim sam tada bio zatrpan.

Protekle nedelje sam napravio novi Landing page za moj blog i sve je radilo kako treba, nisam primećivao nikakav problem.  A onda, javio mi se Miloš Raičević sa željom da mu pomognem da i on postavi svoj Landing page za svoj blog i tu nastaje problem. Zajedno smo postavili njegovu dolazeću stranicu, ja je vidim bez problema, on je ne vidi. On proveri sa svojim drugarima, ja sa svojima i ispostavi se da stranicu normalno vide svi oni koji surfuju bez uključenog HTTPS protokola.

Surfujući netom, saznao sam da je Facebook tu novinu uveo još na proleće kada je menjao podešavanja vezano za bezbednost korisnika.

Sa tehničke strane Facebook pages su samo Iframe stranice i kao takve ukoliko se koristi bezbednosni protokol HTTPS nije moguće prikazati stranicu koja koristi HTTP protokol u okviru iFrame-a. Ovo nije do Facebook-a, već web pregledači (IE, FireFox, Opera, Chrome i sl.) to nedozvoljavaju.

Facebook je objavio da će se svi korisnici, koji nisu u svojim sigurnosnim podešavanjima odabrali da koriste Facebook preko HTTPS protokola, biti automatski prebačeni na sigurnosni protokol od 1. oktobra 2011. godine. Samim tim, sve stranice koje su napravljene ranije i nisu održavane u prethonih par meseci i nisu hostovane na serverima koji imaju podršku za HTTPS protokole neće biti vidljive posetiocima tih stranica.

Postoji nekoliko rešenja za ovaj problem.

 1. Jedno od rešenja je pronalaženje besplatnog hostinga koji dozvoljava HTTPS protokole. Zahvaljujuči Nebojši Radoviću došao sam do sledećeg linka (HyperArts) gde je to lepo objašnjeno,
 2. Podešavanje self-signed SSL certificate (sertifikat koji sami izdajete i vi dajete garancije za sigurnosni protokol)
 3. Kupovina i instaliranje SSL sertifikata od nekog međunarodnog tela.

Ja sam odabrao ovu treću opciju. Procedura za instaliranje sertifikata je meni bila pomalo konfuzna, da li zato što sam to radio po prvi put, ali potrajlo je celo jedno veče.

Nakon svih podešvanja na samom serveru i podešavanja aplikacija na Facebook Developer sajtu sve aplikacije rade bez problema bilo da rade preko HTTP ili HTTPS protokola.

Obratite pažnju na nove izmene koje Facebook uvodi od 1. oktobra, jer možete ostati bez svojih aplikacija na Fan stranama.

14 Comments to “Facebook fan stranice i sigurnosni protokoli”

 • Marina 25. januara 2012. u 08:55

  Ja imam problem sa sertifikatom,svi moji drugari bez problema ulaze na facebook,a ja ne mogu.Mucim se da to nekako sredim,ali mi neide.Cudno je to sto ni na mozili,exploreru,operi i google chrome pise ista stvar:BEZBEDNOSNI SERTIFIKAT JOS UVEK NIJE VAZECI!Sta da radim da bi mogla da ponovo udjem na svoj facebook profil,a da me taj sertifikat ne zeza???

  • igorinjo 25. januara 2012. u 10:41

   Marina, ono sa cime ti imas problem i ono o cemu sam ja pisao su dve razlicite stvari. Prvi put da cujem da neko ima ovakav problem.

   • Nenad 24. septembra 2012. u 01:26

    normalno sam ulaziooo na sve web stranice dok jednog trenutka nisam mogao da pristupim stranicama koje imaju moje podatke,i takodje se javlja isti problem kao i sa Marinom

 • Shokz 12. februara 2012. u 02:25

  Isti problem imam i ja..

 • Facebook fan strane prelaze na Timeline | Igor Jovanovski Blog 3. marta 2012. u 12:16

  […] stranicama. Nakon što je izbacio FBML (Facebook Markup Language) i uveo iframe za tabove i uveo sigurnosne protokole za tabove iz Facebook-ove kuhinje izlazi Timeline za fan […]

 • sanjica9999 4. marta 2012. u 21:12

  i ja imam isti problem

 • igor 23. marta 2012. u 17:09

  meni nece da udje na fejs ni preko jednog browsera,kaze da je sertifikat nevazeci!!!!!

 • igorinjo 24. marta 2012. u 02:50

  Ovaj tekst nema veze sa problemom koji vi imate na vasim racunarima. Napisan je za korporativne strane na facebooku. Ja vam tu ne mogu pomoci, niti koliko vidim neko drugi zna kako da resite problem

 • jelena 19. maja 2012. u 11:53

  imam i ja ovaj problem od juce!!!jel neko uspeo da ga resi???

 • blenta 26. maja 2012. u 14:36

  takodje imam i ja isti problem, da li je neko uspeo da resi taj problem??

 • smiljan 17. jula 2012. u 20:09

  kako da rjesimo taj problem….i ja imam isti…

 • igorinjo 29. jula 2012. u 10:14

  Svi vi koji imate problem sa pristupom Facebook-u nek pogledaju datum koji je podesen na racunaru. Stavite pravi datum i vreme ukoliko niste.

 • Dinna 8. decembra 2012. u 23:36

  I ja imam vec dugo isti problem ne mogu nikako popravit.Kad udjem preko Google Chroma na Facebook i krenem da se ulogujem pise nevazeci sertifikat servera. Moze li mi ko reci kako da rijesim taj problem?

 • Raggaa 23. aprila 2013. u 17:33

  ahaha i meni je to trip vec par dana ni na skajp ni na msn na nista nemogu uci a samim tim i na fb nemogu… 🙂

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari