Tabovi u okviru Facebook Fan strane od danas samo preko HTTPS

Došao je i taj dan kada će Facebook uraditi još jedan korak koji će zadati malo muke Web developerima koji su pravili Tabove za Facebook Fan stranice. Facebook je još na proleće objavio da će od 1. oktobra surfovanje na Facebooku biti moguće samo preko sigurnosnog HTTPS protokola.

Mnogi, tačnije obični posetioci, neće ni primetiti razliku, ali ovo će nekim “developerima” iz komšiluka (moj mali komšija zna sa računarima, on će to napraviti za jedan sladoled ili čokoladu) zadati puno problema. Onim iskusnijim to neće biti problem, jer će pronaći način da sa minimumom ulaganja tabovi na Facebook Fan stranama ostanu vidljivi i nakon 1. oktobra.

Šta je sigurnosni HTTPS protokol?

HTTPS je engleska skraćenica od “Hypertext Transfer Protocol Secure” i čini kombinaciju HTTP-a i SSL/TSL protokola stvarajući enkripciju tokom prenosa podataka i sigurnu identifikaciju servera. Ova vrsta protoka koristi 443 port i najčešće se koristi na sajtovima koji poseduju aplikacije za transakciju novca putem platnih kartica, kao i Internet računa kao što su PayPal, Moneybookers  i drugi (prema novom tumačenju Narodne Banke Srbije). SSL sertifikati se najćešće kupuju od nekog međunarodnog tela. Oni su “upisani” u Internet pregledačima (pogledaj sliku).

 

Kada vidite u Internet pregledačima mali katančić i zelenom bojom ispisano HTTPS:// možete biti sigurni da niko ne može da presretne informacije koje delite sa serverom (Stranica je kriptovana), a samo vlasnik sajta ima nekoliko parametara sa kojima se ti podaci kasnije dekriptuju. Kada vršite plaćanja, obavezno proverite da li broj kreditne kartice, datum isticanja i CCV kod na stranicama koji imaju instaliran SSL sertifikat.

Kako do SSL sertifikata i sigurnosnog HTTPS protokola?

Gotovo sve hosting kompanije nude sigurnosne sertifikate. Neki hosting provajderi nude “shared SSL certificate” ali uz velika ograničenja u vidu protoka ili veličine pojedinačnog fajla na tim serverima. Takođe postoje i besplatna rešenja koja Vam ne bih nikako preporučio.

SSL sertifikate možete kupiti preko vašeg hosting provajdera ili preko nekog sajta koji se bavi njihovom prodajom. Nakon kupovine sertifikata, sledeće što vam je potrebno je jedinstvena IP adresa za domen na koji želite da instalirate SSL sertifikat (naravno i to se dodatno plaća ukoliko nemate dve ili više IP adrese u vašem hosting paketu). Za instalaciju najbolje da se obratite samoj hosting kompaniji koja će to uraditi besplatno ili uz minimalnu novčanu nadoknadu.

Da li i dalje želite da sami hostujete aplikacije pravljene za Facebook Fan strane?

Cena hostovanja aplikacija za Facebook više neće biti jeftina stvar. Ukoliko se odlučite za varijantu da sami kupujete SSL sertifikat, dodatnu IP adresu na postojećem serveru, instalaciju planirajte da na postojeću cenu zakupa servera dodate između 30 i 80 $ za SSL sertifikat i oko 30$ na dodatnu IP adresu. Cena instalacije zavisi od samog hosting provajdera. Uglavnom će to uraditi besplatno, ali većina domaćih to neće uraditi bez novčane nadoknade. Ukoliko pak do sada niste imali ni hosting ni domen cena se povećava za još 30-60$ u zavisnosti koji domen i hosting kupujete, što složićete se nije malo.

Na sajtu Social Media Examiner možete pronaći pregled cena većih hosting provajdera na svetu, a cene se kreću oko 6$ mesečno za hosting sa shared SSL sertifikatom, dok cene za hosting sa jedinstvenom IP adresom i SSL sertifikatom variraju u zavisnosti od provajdera i kreću se od 10.50$ do 18$ na mesečnom nivou. Nije malo ako pravite aplikacije koje ćete koristiti samo za zabavu!

Ukoliko vam se tekst svideo, svratite na Facebook Fan stranicu ovog bloga i podelite svoja mišljenja i iskustva.

 

Post comment

Pratite me na twitteru! Pratite me na Twitteru!
Web developer, SEO, Internet marketing, poznavalac društvenih medija

Istaknuti radovi

SEO činjenice

Poslednji tekstovi

Tagovi

Zanimljivosti

Linkovi

Facebook Fun Strana

Komentari